FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 28. studenoga 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

ZAGREB - Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) objavit će u četvrtak presudu protiv bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja i još dvojice zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nakon suđenja koje je ponovljeno zbog sumnji da je tijekom prvog suđenja došlo do nezakonitih pritisaka na svjedoke. Haradinaj i njegovi suradnici Lahi Brahimaj i Idriz Balaj optuženi su kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata za zločine koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici tijekom 1998. nad svojim žrtvama, uglavnom neistomišljenicima OVK ili onima za koje su mislili da su im protivnici. Zatočenici su zlostavljani i izgladnjivani a neki i ubijeni. Prvostupanjsko je vijeće u travnju 2008. oslobodilo istih optužbi Haradinaja i Balaja dok je Brahimaja osudilo na šest godina zatvora. Žalbeno je vijeće nakon toga naredilo djelomično ponavljanje postupka po šest točaka optužnice koje se odnose na ubojstva i zlostavljanja u logoru u Jablanici jer je zaključilo da je suđenje okončano prije nego su izvedeni svi svjedoci za te zločine, odnosno nisu izvedeni oni koji su odbili svjedočiti, primjerice dvojica članova OVK koja su smatrana ključnim svjedocima. Vijeće je u presudi navelo kako je dio svjedoka bio izložen pritiscima.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša u srijedu je objavom na twitteru optužio aktualnog predsjednika Danila Tuerka da opravdava nasilne prosvjede. "Predsjednik republike i njegovi pristaše svojim izjavama opravdavaju nasilje. Žalosno od onih koji toliko govore o vladavini prava", napisao je Janša. U utorak navečer došlo je do manjih prosvjeda u Ljubljani u kojima je skupina organizirana preko Facebooka izražavala solidarnost s prosvjednicima u Mariboru prema kojima je policija u ponedjeljak upotrijebila suzavac i druga prisilna sredstva. Tuerk je nakon događaja u Mariboru izjavio da je potrebna "nezavisna istraga" o tome je li policija djelovala u skladu sa zakonom i ovlaštenjima, a komentirao je i sinoćnje prosvjede u Ljubljani. Na njima se tražila ostavka ministra unutarnjih poslova Vinka Gorenaka, a bilo je i poklika protiv vlade i premijera Janeza Janše. Tuerk je rekao da je pravo na javno izražavanje mišljenja i mirne prosvjede zajamčeno ustavno pravo te da vlast treba "čuti i pokušati što bolje razumjeti" poruke prosvjednika.

TOKIO - Dvije godine nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi i dva tjedna prije parlamentarnih izbora u Japanu je osnovana nova politička grupacija, Stranka budućnosti, s ciljem poticanja razvoja novih energija. Nastala na inicijativu Yukiko Kade, guvernerice okruga Shiga, Stranka budućnosti okuplja sve snage koje se protive nuklearnoj energiji i nada se da će na izborima 16. prosinca osvojiti dosta zastupničkih mjesta. Stranci budućnosti tako će, uz ostale brojne male pokrete, prići i stranka "Narod na prvom mjestu" koju je osnovao Ichiro Ozawa, bivši član vladajuće Demokratske stranke. Svi oni rade na stvaranju ujedinjene "treće sile" kako bi se suprotstavili dvjema velikim strankama, Demokratskoj i Liberalnoj, koje desetljećima dominiraju japanskom politikom. "Ne radi se samo o zagovaranju napuštanja nuklearne energije, već i razvoju drugih oblika energije te osmišljavanju ekonomija onih regija u kojima se nalaze nuklearne centrale", kazala je Kada. Premijer Yoshikiko Noda, čelnik demokrata, u programu stranke istaknuo je napuštanje nuklearne energije do 2040. godine.

ISLAMABAD - Pakistan je u srijedu uspješno pokusno ispalio balističku raketu koja može nositi nuklearnu bojevu glavu i pogoditi mete udaljene do 1.300 kilometara, priopćila je vojska. Hatf-V je balistička raketa srednjeg dometa i može pogoditi ciljeve u Indiji. "Ovaj pokus je učvrstio i ojačao pakistansku moć odvraćanja i nacionalnu sigurnost", navodi vojska. Pakistan i Indija razvijaju rakete različitih dometa još otkako su provele prve nuklearne pokuse u svibnju 1998. Američki obavještajci procijenili su prošle godine da je Pakistan razvio od 90 do 110 komada nuklearnog oružja. Analitičari kažu da njegov nuklearni arsenal najbrže raste na svijetu. Pakistan, kao ni Indija, nije potpisnik sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja.

BEJRUT - Najmanje 29 ljudi je poginulo u srijedu ujutro u eksplozijama dviju autobombi u sirijskoj prijestolnici Damasku, javili su aktivisti i sirijski mediji. Do eksplozija je došlo rano ujutro u istočnoj četvrti Jaramani gdje živi veliki broj druza i kršćana koji su pobjegli pred nasiljem u drugim dijelovima zemlje. Državna novinska agencija SANA nazvala je eksplozije "terorističkim bombaškim napadima", što je etiketa koju koristi za sunitske pobunjeničke borce koji pokušavaju svrgnuti s vlasti sirijskog predsjednika Bašara al Asada. SANA navodi da su automobili bombe prouzročili veliki broj mrtvih i ozlijeđenih te veliku materijalnu štetu. Dvije manje bombe također su eksplodirale u Jaramaniju otprilike u isto vrijeme.

MOSTAR - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović upozorio je da će se Bosna i Hercegovina suočiti s velikim problemima uvoza i izvoza roba biljnog i životinjskog podrijetla kada Hrvatska uđe u Europsku uniju budući da neće na vrijeme biti završen granični prijelaz Bijača na jugu zemlje. Kako u srijedu prenose tiskani mediji u BiH, Šarović je istaknuo da je veliki skeptik da će svi poslovi s izgradnjom i opremanjem graničnog prijelaza Bijača biti okončani do 1. srpnja sljedeće godine kada Hrvatska i službeno postane članica EU. Nisu urađeni ni prilazni putevi. Veliki sam skeptik oko toga", rekao je Šarović. Po ranijem dogovoru s Europskom komisijom za BiH su predviđena dva granična prijelaza za uvoz i izvoz roba biljnog i životinjskog podrijetla, u Gradišci na sjeveru zemlje i u Bijači, graničnom prijelazu prema Pločama. Šarović smatra da će usmjeravanje prometa samo na Gradišku dovesti do kolapsa u vanjskotrgovinskoj razmjeni s Hrvatskom, odnosno Europskom unijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙