FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ekshumacije poznatih osoba iz povijesti

RAMALAH, 27. studenog 2012. (Hina/AFP) - Tijelo povijesnog palestinskog čelnika Jasera Arafata, koji je preminuo prije osam godina, ekshumirano je u utorak u Ramalahu i započelo je uzimanje uzoraka s njegovih posmrtnih ostataka kako bi se utvrdilo je li bio otrovan, naveli su palestinski izvori.

Donosimo pregled poznatih osoba koje su tijekom povijesti bile ekshumirane:

- SALVADOR ALLENDE: Tijelo bivšeg socijalističkog predsjednika Čilea ekshumirano je 23. svibnja 2011. kako bi se ustanovila istina o okolnostima njegove smrti 11. rujna 1973. Čileanski medicinski stručnjaci potvrdili su službenu tezu da se Allende ubio u predsjedničkoj palači u Santiagu, koju su tijekom državnog udara bombardirale snage generala Augusta Pinocheta.

- NICOLAE i ELENA CEAUSESCU: Tijela bivšeg rumunjskog diktatora (1965.-1989.) i njegove supruge ekshumirana su 21. srpnja 2010. kako bi se napravila analiza DNK na traženje njihovih sinova. Testovi su potvrdili da se radi o bivšem rumunjskom predsjedničkom paru, koji je ubijen 25. prosinca 1989.

- SIMON BOLIVAR: Ostaci heroja nezavisnosti latinske Amerike ekshumirani su 16. srpnja 2010. kako bi se utvrdilo da se stvarno radi o Simonu Bolivaru i odredili točni uzroci njegove smrti, na zahtjev venecuelanskog predsjednika Huga Chaveza. Autentičnost tijela je potvrđena ali nisu utvrđeni uzroci njegove smrti. Prema povjesničarima, Bolivar je umro od tuberkuloze 1830. u Kolumbiji. Chavez je davao naslutiti kako vjeruje da je Bolivar ubijen.

- JUAN PERON: Tijelo bivšeg argentinskog predsjednika, izabranog 1946. te nakon toga ponovno 1951. i 1973., ekshumirano je u listopadu u Buenos Airesu te prebačeno i pokopano u njegovoj bivšoj ljetnoj rezidenciji u San Vicenteu. Istovremeno je napravljena i DNK analiza kako bi se utvrdilo je li on otac djeteta, na zahtjev jedne 72-ogodišnje žene. Testovi su utvrdili da Peron nije otac Marthe Holgado. Peron, koji se tri puta ženio, nije imao djece, barem ne službeno priznate.

- ERNESTO CHE GUEVARA: U srpnju 1997., nakon tridesetogodišnje nesigurnosti, kosti argentinske povijesne ikone, koji je vodio revoluciju na Kubi zajedno s Fidelom Castrom, ekshumirane su i službeno identificirane. Kosti su pronađene u zajedničkoj grobnici u blizini zračne luke u Vallegrandeu (na jugoistoku Bolivije). Chea je uhitila bolivijska vojska i ubila ga u listopadu 1967. Nakon ekshumacije i identifikacije, Che Guevara je konačno pokopan na kubanskom tlu, u mauzoleju u Santa Clari.

- HAILE SELASSIE: Ostaci posljednjeg cara Etiopije pronađeni su u veljači 1992. i ekshumirani iz zajedničke grobnice u Adis Abebi. Haile Selassie pokopan je u studenome 2000., 25 godina nakon što je ubijen u tajanstvenim okolnostima. Pokopan je u crkvi u Adis Abebi u nazočnosti članova carske obitelji.

- LEE HARVEY OSWALD: Tijelo navodnog ubojice američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja, ekshumirano je 1981. na zahtjev britanskog odvjetnika Michaela Eddowesa, koji je tvrdio da je pravi ubojica bio ruski agent. Obdukcija je potvrdila da tijelo koje je pokopano u Fort Worthu Oswaldovo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙