FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 26. studenoga 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta do 9,30 sati:

LONDON - Legendarni Rolling Stonesi održali su u nedjelju u Londonu svoj prvi koncert nakon pet godina, na početku svoje mini turneje kojom će proslaviti 50 godina na sceni. Pred dvadesetak tisuća obožavatelja u londonskoj O2 Areni, Stonesi su u svom stilu odsvirali brojne hitove i pokazali da su strahovanja da bi godine mogle usporiti jedan od najvećih svjetskih bendova bila potpuno neutemeljena. Pošto je Mick Jagger otvorio koncert s "I Wanna Be Your Man", uslijedila su više od dva sata energičnog rock and rolla s primjesama bluesa, sve do završnog bisa s "You Can't Always Get What You Want" i "Jumpin' Jack Flash". Kao gosti sudjelovali su i američka R&B pjevačica Mary J. Blige i gitarist Jeff Beck. Bivši članovi Rolling Stonesa Bill Wyman i Mick Taylor također su nastupili na londonskoj pozornici, svirajući uz redovne članove benda, Jaggera, Ronnieja Wooda, Keitha Richardsa i Charlieja Wattsa po prvi puta u posljednjih 20 godina. "Trebalo nam je 50 godina da dođemo od Dartforda do Greenwicha!", rekao je Jagger, aludirajući na glazbene početke benda čiji su korijeni samo nekoliko kilometara od dvorane na jugoistoku Londona. "Ali, uspjeli smo. Još je nevjerojatnije da nas još uvijek dolazite gledati ... hvala vam na tome", rekao je Jagger. Nedjeljni koncert prvi je od dva nastupa Rolling Stonesa u O2 Areni prije nego prijeđu Atlantik kako bi održali još tri koncerta u Sjedinjenim Državama. Ta mini turneja kulminacija je raznih događanja kojima bend obilježava 50 godina otkako je u srpnju 1962. održao prvi koncert u legendarnom klubu Marquee na londonskom Oxford Streetu.

NEW YORK - Prodaje tijekom vikenda nakon Dana zahvalnosti, što je tradicionalan početak predbožićne potrošnje u Sjedinjenim Državama, dosegle su nove rekorde i najavljuju dobru blagdansku sezonu u ozračju slabašnog gospodarskog oporavka. Čelnici Nacionalne maloprodajne federacije (NRF) objavili su na tiskovnoj konferenciji da je potrošnja tijekom vikenda nakon Thanksgivinga iznosila 59,1 milijardi dolara, ili gotovo 13 posto više nego prošle godine. "To je fenomenalno", rekao je direktor NRF-a Matthew Shay. NRF je ranije predvidio da će uoči i tijekom blagdanske sezone prodaja u SAD-u biti 4,1 posto viša nego dosad. Na tzv. crni petak, dan poslije Thanksgivinga i prvi dan blagdanske 'shopping' groznice u Americi, zabilježen je pad od 1,8 posto u prodaji u klasičnim prodavaonicama (ostvareni promet iznosio je 11,2 milijarde dolara), ali je zato taj minus nadoknađen i premašen na internetu, na kojem je po prvi put prodaja nadmašila iznos od milijarde dolara. Trgovine su se na 'crni petak' obično otvarale u prijepodnevnim satima, ali iz godine u godinu radno vrijeme pomicalo se unaprijed pa se u zadnje vrijeme moglo kupovati odmah poslije ponoći, a ove su se godine po prvi put trgovine otvorile već u četvrtak navečer. A da će se taj trend nastaviti pokazuje podatak NRF-a da su najbolje poslovali oni trgovci koji su najranije otvorili prodavaonice.

LONDON - Američki glumac Larry Hagman, slavni J.R. Ewing iz američke sapunice "Dallas" koji je umro u petak, jednom je prigodom primio torbu punu novca od rumunjskog diktatora Nicolae Ceausescua i dopustio rumunjskom režimu da koristi njegov lik, objavio je u nedjelju Sunday Times. Britanski tjednik navodi da je Larry Hagman tu anegdotu povjerio jednom od njihovih novinara pod uvjetom da informaciju objavi nakon njegove smrti. Tijekom posjeta Rumunjskoj 1980-ih godina, gdje je "Dallas" bio iznimno popularan, Ceausescuov režim je zatražio dopuštenje glumca da istakne njegov divovski plakat na jednoj zgradi, piše Sunday Times. "Dallas" je bio jedna od rijetkih američkih serija čije je prikazivanje Ceausescuu dopustio na rumunjskoj televiziji jer je smatrao da prikazuje koliko je kapitalizam pokvaren. Tako je i vjerovao da će ogromna Hagmanova slika zapravo osnažiti njegov režim. Hagman je odgovorio da nema ništa protiv pod uvjetom da njegovoj supruzi predaju torbu punu dolara, piše taj list. "I to je izvršeno, a mi smo novac vrlo brzo potrošili, kao što je u to doba bio običaj", ispričao je glumac. Hagman i nakon pada Ceausescuova režima ostao silno popularan u Rumunjskoj pa se njegov lik koristio za reklamiranje ruske naftne kompanije Lukoila u toj zemlji.

NEW YORK - Američki časopis za muškarce "GQ" proglasio je slijepog kineskog disidenta Chena Guangchenga (41) buntovnikom godine, sedam mjeseci pošto je njegov bijeg iz kućnog pritvora u američko veleposlanstvo u Pekingu izazvao napetosti u odnosima SAD-a i Kine. Chen, jedan od najpoznatijih kineskih disidenata, bio je osuđen na četiri godine zatvora jer je privukao pažnju svjetske javnosti ukazujući na kršenja ljudskih prava u Kini, posebice na prisilne sterilizacije i kasne pobačaje koji se provode u sklopu politike "jednog djeteta". Iz zatvora je pušten u rujnu 2010., ali je smješten u kućni pritvor u jednom selu u Kini. U travnju ove godine pobjegao je pred nosom svojim čuvarima i sklonio se u američkom veleposlanstvu u Pekingu, tjedan dana prije najavljenog posjeta državne tajnice Hillary Clinton Kini. Kineski i američki diplomati danima su pokušali naći rješenje za taj problem i napokon je dogovoreno da će Chenu biti dopušten odlazak na školovanje u SAD. Chen, njegova supruga i dvoje djece danas žive u studentskom kompleksu njujorškog sveučilišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙