FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šetnje i vožnja biciklom pomažu oboljelima od raka

LONDON, 23. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Osobe koje se liječe od raka često pate od dugotrajnog osjećaja slabosti no redovito hodanje i vožna biciklom mogu im pomoći, pokazalo je britansko istraživanje koje je obuhvatilo više od dvije tisuće oboljelih od raka.

Dugotrajni osjećaj umora kod oboljelih od raka pripisuje se kako posljedicama same bolesti uključujući boli koja prati tu dijagnozu tako i iscrpljujućoj kemoterapiji.

Ranija istraživanja utvrdila su da su u borbi protiv slabosti korisni psihoterapija, savjetovanje oko prehrane i akupunktura.

No, lagano do umjereno vježbanje ima prednost jer se time mogu baviti pacijenti sami, kažu britanski znastvenici u radu objavljenome u časopisu The Cochrane Library.

"Ne očekujemo da ljudi sljedeći dan počnu trčati po kilometar", kaže Fiona Cramp sa West of England sveučilišta u Bristolu i poručuje kako "potiče ljude da započnu s umjerenim aktivnostima".

Znanstvenici su proučili više od 2.600 oboljelih od raka od kojih je dio bio uključen u programe vježbanja dva do sedam puta tjedno a svaka pojedinačna vježba trajala je od deset minuta do dva sata. Utvrdili su da je aerobno vježbanje poput hodanja i vožnje bicikla dovodilo do poboljšanja stanja i smanjenog osjećaja slabosti.

"Pacijent u prosjeku ima koristi od tjelesnih aktivnosti", kazala je Cramp dodajući da su pozitivni efekti bili vidljivi kod bolesnika liječenih od raka dojke ili raka prostate ali ne i kod oboljelih od leukemije ili limfoma.

"Neki od hematoloških pacijenata možda nemaju dovoljno rezervi za izvođenje aerobnih vježbi", objašnjava tu razliku Carol Enderlin sa sveučilišta Arkansas u Little Rocku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙