FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rebalans proračuna u Rijeci

RIJEKA, 22. studenog 2012. (Hina) - Na današnjoj sjednici riječkoga Gradskog vijeća donesen je rebalans gradskog proračuna za 2012. godinu, čime je povećan na 856 milijuna kuna, ili za 21 milijun.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je obrazlažući nužnost rebalansa da se to dogodilo zbog transakcija koje nisu bile planirane u proračunu. U prvome redu to je, kazao je, zamjena zemljišta između grada Rijeke, riječkoga Kliničkoga bolničkog centra i Republike Hrvatske, vrijednosti 25,9 milijuna kuna, pri čemu je grad dobio dva zemljišta za gradnju zgrada po POS-u te komunalno servisne zone.

Važna je stavka i sudjelovanje grada u preoblikovanju riječkoga HNK s osam milijuna kuna. Tu su i elementi povećanja cijene energenata, povećanja financijskih sredstava za socijalne programe grada, ali i smanjenje rashoda za plaće zaposlenih i smanjenje subvencija za trgovačka društva u vlasništvu grada.

Hrvoje Burić (HDZ) rekao je da su poduzetništvu odobrena nedovoljna financijska sredstva, a istodobno su povećani iznosi za nabavu informatičke opreme grada.

Tomislava Zečević-Pedić (HDZ) ocijenila je da se proračun loše planirao, dodajući da je HDZ upozoravao da neće biti dovoljno novca za sport i kulturu te da će rasti potrebe za socijalnim programima.

Danko Švorinić (Lista za Rijeku) ustvrdio je da se urušava proračun koji se približava granici od 700 milijuna kuna. Ta je razina granica ispod koje grad neće moći podmirivati tekuće obveze, rekao je.

Na sjednici se raspravljalo i o izvješću državne revizije provedene u gradu Rijeci, u kojem je doneseno uvjetno mišljenje te je pronađeno više nedostataka u poslovanju grada.

Obersnel je rekao da revizija godinama ustrajava na njemu nerazumljivim stajalištima i otvara nova pitanja svake godine. Istaknuo je da je 90 posto jedinica lokalne samouprave dobilo uvjetno mišljenje, kao i više ministarstava. Nedostatci pronađeni u Rijeci isti su kao i u drugim gradovima, a problemi su isti u svim jedinicama lokalne samouprave, dodao je.

Govoreći o pronađenome nenamjenskom trošenju novca, Obersnel je istaknuo da se to odnosi na komunalnu naknadu koja bi se trebala trošiti isključivo za uređenje grada. "U razdoblju u kojemu svi imamo problema s likvidnošću moramo pokrivati prvo prioritetne rashode", rekao je gradonačelnik i dodao kako nijednim zakonom ni propisom nije utvrđena obveza postupka javne nabave za dio programa komunalnoga gospodarstva poput javne rasvjete ili dječjih igrališta, kako je glasila primjedba revizije. "Smiješna je i primjedba da je bilo nužno izraditi elaborat isplativosti najma vozila za gradsku upravu u odnosu prema kupnji", rekao je Obersnel i dodao da nema propisa kojim se grad na to obvezuje.

Tomislava Zečević-Pedić (HDZ) ocijenio je da je broj propusta utvrđen revizijom svake godine sve veći te da revizija stalno ističe nenamjensko trošenje novca u gradu.

Danko Švorinić iz Liste za Rijeku ustvrdio je kako je "najstrašniji dio izvješća da je zbog pogrešnog planiranja, korištenjem nenamjenskih kredita za premošćavanje, nepotrebno potrošeno više od 30 milijuna kuna, ili četiri posto proračuna". Rekao je da se "iz godine u godinu u gradu ništa ne mijenja jer nema sankcija za pronađene propuste".

Na pitanje o "3. maju" na aktualnom satu gradonačelnik Obersnel je odgovorio da se privatizacija "Uljanika" i "3. maja" provodi onako kako je i zamišljena u Vladi RH te da bi do kraja mjeseca trebao biti dovršen drugi krug privatizacije "Uljanika", nakon čega slijedi privatizacija "3. maja". Ocijenio je da nema bojazni za budućnost "3. maja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙