FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tisuće engleske djece seksualne žrtve bandi

LONDON, 21. studenog 2012. (Hina) - Istraživanje koje je proveo britanski Ured dječjeg pravobranitelja pokazalo je da su tisuće djece u Engleskoj svake godine žrtve spolnog zlostavljanja pripadnika različitih bandi i skupina, prenio je BBC.

U izvješću pod nazivom "Mislio sam da sam sam - sam na cijelom svijetu" navodi se da je od kolovoza 2010. do listopada 2011. bilo 2.409 djece seksualnih žrtava, ali je stvarna brojka vjerojatno mnogo veća. Također se ističe da je u razdoblju 2010.-2011. 16.500 djece bilo "u velikoj opasnosti od spolnog izrabljivanja".

Britanski premijer David Cameron u donjem domu parlamenta ocijenio je da je to izvješće "duboko zabrinjavajuće" i da ga treba pažljivo proučiti.

Istraživanje je trajalo dvije godine, a izvješće se odnosi na prvu godinu. Riječ je o prvom istraživanju o razini seksualnog iskorištavanja djece i mladeži, a autori navode 13 rizičnih čimbenika za koje smatraju da mogu ukazati na to da je neko dijete objekt takvog iskorištavanja. Među njima su nestanak djeteta, učestale infekcije koje se prenose spolnim putem, zloporaba droga ili alkohola, samoozljeđivanje i druge tjelesne ozljede.

Svako dijete koje iskazuje tri ili više takvih simptoma u "ozbiljnoj je opasnosti od seksualnog izrabljivanja", kaže se u izvješću, uz napomenu da je tijekom istraživanja utvrđeno 16.500 djece koja odgovaraju tome profilu.

Pojedinosti o počiniteljima tih zločina teže je prikupiti osim u slučajevima kad su uhićeni, pa je teško odrediti njihovu etničku pripadnost. Analiza prijavljene etničke pripadnosti više od 1.500 navodnih počinitelja pokazala je da su ih oko trećina bijelci, pripadnici najveće etničke skupine.

"Počinitelji dolaze iz svih etničkih skupina, kao i njihove žrtve, bez obzira na to što neki možda žele vjerovati", rekla je zamjenica dječjeg pravobranitelja Sue Berelowitz.

"Svake godine tisuće djece u Engleskoj siluju i zlostavljaju oni koji ih žele poniziti, nanijeti im zlo i kontrolirati", rekla je Berelowitz.

"Među njima su djeca koja su oteta, prodana, pretučena i zastrašena nakon što su u mrežu seksualnog nasilja bila uvučena obećanjima o ljubavi, ali i ona koja godinama pate u tišini jer ih svakodnevno siluju mladići iz susjedstva", naglasila je.

U izvješću se navodi kako zdravstvene službe i lokalne vlasti nemarno prikupljaju podatke o spolnom zlostavljanju djece, a policija nema standardiziran postupak zabilježbe seksualnih prijestupa ni popisivanja takvih prijestupa protiv djece.

"Jasno je da spolno zlostavljana djeca nisu svaki put identificirana, čak i kad pokazuju simptome žrtve", stoji u izvješću.

Britanska vlada prošle je godine počela provoditi akcijski plan o spolnom zlostavljanju djece, kako bi "podigla razinu svijesti, privela pred sud i zatvorila seksualne prijestupnike, zaštitila mlade ljude u rizičnim okolnostima i pomogla žrtvama da vrate život u normalu", navode se u izvješću riječi glasnogovornice britanskog ministarstva obrazovanja, ali i napominje da se takvi napori moraju znatno pojačati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙