FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se mirno trgovanje

ZAGREB, 21. studenog 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas, kao i nekoliko proteklih dana, očekuje mirno trgovanje, bez većih oscilacija Crobexa, jer investitori ne reagiraju znatnije na poslovne vijesti iz domaćeg sektora, a i na svjetskim se burzama trguje oprezno.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,13 posto, na 1.752 boda, a Crobex10 0,24 posto, na 990 bodova.

Redovni promet dosegnuo je 11,93 milijuna kuna, što je 2 milijuna više nego dan prije.

Najveći promet jučer je ostvaren redovnom dionicom Adrisa, 1,52 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 3,4 posto, na 268,99 kuna.

Iz te kompanije potvrđeno je da su zainteresirani za ulaganje u industriju osiguranja, a u sklopu toga za ulazak u vlasničku strukturu Croatia osiguranja i slovenske Zavarovalnice Triglav.

„Kao i proteklih dana, i danas očekujem stagnaciju Crobexa. Na domaćem tržištu već neko vrijeme nema nekog održivog trenda. Na poslovne vijesti tržište ne reagira znatnije, a ukupno trgovanje je poprilično špekulativnog karaktera, jer su investitori uglavnom usmjereni postizanju brze zarade“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Dodaje kako bi u većem fokusu investitora i dalje mogla biti dionica Dalekovoda, dok se čeka rješenje sudbine te građevinske tvrtke kojoj je od kraja listopada blokiran račun.

Dionicom Dalekovoda jučer je ostvareno 1,5 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 1,21 posto, na 78,99 kuna.

Od poslovnih vijesti, HT i Končar EI danas će potpisati ugovor o rekonstrukciji ATC Trešnjevka i modernizaciji podatkovnog centra.

Podravka će, pak, održati novinsku konferenciju povodom potpisivanja ugovora o poslovnoj suradnji s turističkom kompanijom Uniline. Podravka i Uniline će u pojedinim područjima zajednički nastupati na međunarodnim tržištima.

Ni na inozemnim burzama indeksi ne bilježe veće promjene. Tako su na Wall Streetu u utorak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer je ulagače ma oprez naveo predsjednik Feda Ben Bernanke, upozorivši da središnja banka nema alata kojim bi se borila protiv 'fiskalne litice'.

Dow Jones indeks oslabio je 0,06 posto, dok je S&P 500 ojačao 0,07, a Nasdaq indeks 0,02 posto.

Jutros se zbog toga i na azijskim te europskim burzama trguje oprezno, a investitore zabrinjava i to što su ministri financija eurozone opet odgodili odluku o pomoći Grčkoj.

„Nakon nedavnih oštrih gubitaka, svjetska su tržišta u fazi konsolidacije, a investitori u potrazi za novim poticajima“, zaključuje Bošković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙