FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hollande priznanjem sirijske oporbe popravlja imidž

PARIZ, 19. studenoga 2012. (Hina/Reuters) - Odluka francuskoga predsjednika Francoisa Hollandea da prizna sirijski oporbeni blok usmjerena je osiguranju dugoročnih francuskih interesa u regiji i jačanju francuskog vanjskopolitičkog imidža, ali službeni Pariz riskira i da ostane izoliran jer se toj inicijativi pridružilo malo saveznika, objavio je u ponedjeljak Reuters.

Gospodarska mu je politika i kod kuće i u inozemstvu pod snažnom kritikom, a sve do prošloga tjedna neodlučnu reakciju na sirijski sukob često na Hollandeovu štetu uspoređuju s odlučnim pristupom njegova prethodnika Nicolasa Sarkozyja koji je predvodio zapadno rušenje Muammara Gaddafija.

Francuski je predsjednik čak rekao kako će njegova zemlja razmisliti i o naoružavanju pobunjenika koji se već 20 mjeseci bore protiv režima sirijskoga predsjednika Bashara al-Assada. Nada se da će tim potezom Pariz dobiti odlučujuću ulogu u oblikovanju sirijske budućnosti, te da će potezom koji pokazuje državničku odlučnost popraviti i svoj rejting, ocijenio je Reuters.

"Hollandea su optužili da nije ravan Sarkozyju pa sad hoće pokazati da je sposoban za dinamičnu vanjsku politiku", kaže Denis Bauchard koji je u devedesetima bio direktor odjela za Bliski istok u francuskome ministarstvu vanjskih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙