FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - od subote, 17. do ponedjeljka, 19. studenoga

ZAGREB, 16. studenog 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za subotu, 17. studenoga, za nedjelju, 18. studenoga i ponedjeljak, 19. studenoga:

Subota, 17. studenoga

------------------------------------------------------------------------

VUKOVAR - U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i stradanja toga grada u Domovinskom ratu predsjednik RH Ivo Josipović položit će vijenac na spomen-obilježju masovne grobnice na Ovčari (16,15 sati), a zatim će se susresti s izaslanstvom Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata (16, 50 sati, Dom hrvatskih branitelja, Trg hrvatskih branitelja 1). U organizaciji Delegacije Europske unije u Hrvatskoj i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), od 16,30 do 19 sati, održat će se Dan otvorenih vrata bivšeg Radničkog doma, jednog do simbola Vukovara čija obnova fasade je u tijeku, a financira se sredstvima Komisije EU i Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara. Događanju će osim predsjednika Josipovića, nazočiti šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren i stalna predstavnica UNDP-a Louisa Vinton, te gradonačelnik Željko Sabo (17,30 sati). Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića u Dvorcu Eltz održat će se humanitarna večera "Za akademsku budućnost Vukovara" s koje će prikupljena sredstva biti namijenjena financiranju stipendija studenata Vukovaraca, a predviđeno je obraćanje predsjednika RH (20 sati, Županijska 2).

ŠKABRNJA - Obilježavanje 21. obljetnice stradanja Škabrnje počinje okupljanjem ispred crkve sv. Marije (15,30 sati) odakle će u 16 sati krenuti kolona sjećanja kroz Škabrnju do crkve Uznesenja BDM. Nakon mise u 17 sati, slijedi promocija zbirke soneta "Lipa moja Vilo" Ante Nadomira Tadića – Šutre u OŠ "Vladimira Nazora" u Škabrnji (18 sati).

ZAGREB - Klub veterana 148. brigade HV Zagreb-Trnje u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine organizira postavljanje lampaša uz ulicu grada Vukovara (18 sati), a središnje obilježavanje bit će kod križanja Ulice Bratske Zajednice i ulice grada Vukovara (18,30 sati, u blizini koncertne dvorane V. Lisinskog).

Nedjelja, 18. studenoga

-------------------------------------------------------------------------

VUKOVAR - Pod geslom "Vukovaru, ime sveto" u tom će se gradu obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 21. obljetnica stradanja Vukovara u srpskoj agresiji. Komemorativnim skupovima nazočit će predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i drugi dužnosnici, predstavnici lokalnih vlasti, stranaka i udruga. Prigodan program započet će okupljanjem sudionika obilježavanja u dvorištu vukovarske bolnice (10 sati). Nakon kratkog komemorativnog programa, sudionici obilježavanja poći će, predvođeni hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata grada Vukovara i ostalim braniteljima grada, u hodnji, u Koloni sjećanja, gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće (12,30 sati). Molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u agresiji na Vukovar na groblju će moliti đakovački i osječki nadbiskup mons. Marin Srakić, a misu će predvoditi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Alessandro D'Errico (13 sati). U organizaciji Udruge ratnika Hrvatskog obrambenog rata, na Bogdanovačkoj cesti, kod budućeg Doma ratnika koji ta udruga namjerava graditi, upriličit će se otkrivanje spomenika "Otac i sin" u spomen na vukovarske branitelje Petra Kačića, poginulog u obrani vukovarske gradske četvrti Sajmište i njegovog sina, Igora Kačića, ubijenog na Ovčari (15,30 sati). Projektom "Svjetlosna rijeka sjećanja", autora Željka Kovačića, u sklopu kojega će se u Dunav, kod Dvorca Eltz, pustiti upaljeni lampioni, odat će se počast nestalim braniteljima i civilima Vukovara, za čijom sudbinom se još uvijek traga (18 sati).

ŠKABRNJA - Obilježavanje 21. obljetnice stradanja Škabrnje na sam dan stradanja Škabrnje, 18. studenog započinje okupljanjem izaslanstava u 10 sati u zgradi općine, a u 10,30 sati bit će položeni vijenci na Spomen-obilježju masovne grobnice. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodit će svetu misu u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (11 sati). Središnja komemorativna svečanost na Trgu dr. Franje Tuđmana počinje u 12 sati, nakon koje će se Kolona sjećanja krenuti prema središnjem križu i Spomen-obilježju za sve poginule u Domovinskome ratu na mjesnom groblju sv. Luke u Škabrnji gdje će u spomen na stradale biti položeni vijenci. Komemoraciji će, uz obitelji stradalih, nazočiti potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec kao izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke te drugi dužnosnici i predstavnici lokalnih vlasti, stranaka i udruga.

Ponedjeljak, 19. studenoga

--------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Sjednica Vlade RH na kojoj bi se trebalo raspravljati o rebalansu proračuna (Trg Sv. Marka 2).

ŠKABRNJA - Program obilježavanja 21. obljetnice stradanja Škabrnje završava Mimohodom Benkovac – Nadin – Škabrnja. Polazak je iz Benkovca u 8 sati, a dolazak i polaganje vijenaca u Nadinu očekuje se oko 11 sati, a dolazak u Škabrnju i polaganje vijenaca na Spomen obilježju Masovne grobnice u Škabrnji očekuje se oko 13 sati.

ZAGREB - Svečana dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u Republici Hrvatskoj u 2012 (11 sati, Velika dvorana Ministarstva socijalne politike i mladih, Trg hrvatskih velikana 6).

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙