FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 16. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović uručio je danas odličja pripadnicima Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara (UZBV) uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara - najveću tragediju u Domovinskom ratu. Odličje Red kneza Domagoja s ogrlicom za hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu dobili su Josip Lordan i Boris Trifunovski te posmrtno Ante Vrbat (odličje su primili članovi njegove obitelji), a Red hrvatskog križa za teško ranjavanje u Domovinskom ratu Vladimir Balgač. "Danas je poseban dan, jer je u Haagu donesena oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. To je važno za njih i njihove obitelji, ali i sve nas, ponajprije jer je pala teorija o zločinačkom pothvatu kojim je, navodno, najviši državni i vojni vrh u oslobađajućoj akciji želio i imao glavni cilj protjerivanje naših sugrađana srpske nacionalnosti", istaknuo je Josipović. Pokazalo se, bilo je zločina, no hrvatska država dovoljno je jaka, snažna i pravedna da kazni sve počinitelje bez obzira tko su, dodao je. "Presuda je vratila povjerenje u pravdu i u međunarodno pravo i mislim da smo svi zadovoljni, ponajprije naši generali, i da svi možemo biti ponosni na cijeli Domovinski rat koji je bio pravedan i obrambeni, donio je nama, našoj djeci i unucima, nadamo se i vjerujemo u to - trajan mir", rekao je Josipović. Zahvaljujem vam, jer ste i vi važan dio naše borbe za slobodu, poručio predsjednik vukovarskim braniteljima. Slike Vukovara s puno poginulih, razrušenog do temelja, i strašnog zločina na Ovčari, nikad neće izblijedjeti iz našeg kolektivnog sjećanja upravo zbog tih strahota koje su tamo bile i junačkog otpora koji je, bez obzira na pad Vukovara, zapravo značio početak kraja dominacije agresorske vojske, istaknuo je Josipović.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je većinom glasova iskazao povjerenje novoj prvoj potpredsjednici Vlade Vesni Pusić, ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku i ministrici graditeljstva i prostornog uređenja Anki Mrak Taritaš. Protiv su bili zastupnici HDZ-a, a laburisti i HDSSB-ovci suzdržani. Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar u raspravi je naveo da je ova Vlada tijekom 331 dana, u prosjeku svakih 110 dana, predlagala novog ministra i ocijenio kako se danas čini potpuno nevažnim tko je, primjerice, na čelu ministarstva gospodarstva jer su svi pokazatelji loši, a program vlade i nadalje ne predviđa promjenu industrijske politike, na što je oštro reagirao premijer Zoran Milanović proglašavajući Lesara "legitimnim agitatorom". Raspravu o povjerenju zasjenile su oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. "Ako je Haški sud utvrdio da generali Ante Gotovina i Mladen Markač nisu odgovorni, ostaje pitanje tko je odgovoran za mnoga razaranja koja su postala teret za mnoge obitelji, ali i za ugled Hrvatske, izjavio je danas u Saboru Milorad Pupovac (SDSS) i izazvao brojne replike iz zastupničkih klupa, na što je premijer Zoran Milanović apelirao da se zastupnici vrate na temu promjena u Vladi. Pupovac je u raspravi kazao kako će oslobađajuća presuda generalima na kušnju staviti odnose u regiji "Ostat će pitanje kako ćemo i na koji način graditi odnose u regiji, na osnovi kojeg povjerenja i koje nove snage ćemo to učiniti, jer će biti onih koji neće presudu tumačiti onako kako je tumačimo mi u Saboru", rekao je Pupovac. Prvi mu je replicirao Dražen Đurović (HDSSB). "Pitali ste tko je odgovoran ako nisu Gotovina i Markač. Odgovoran za što? Za Dalj, Aljmaš, Kruševo, Kijevo, Voćin..?", nabrajao je Burić. Njegov stranački kolega Zoran Vinković naglasio je, pak, da je "kriva velikosrpska politika" te da je to jedini odgovor, na što mu je Pupovac uzvratio da je SDSS svjestan krivnje Miloševićeve politike i njezinih posljedica po Srbe i druge narode. Na Pupovčevo pitanje kako će se ubuduće graditi odnosi u regiji, reagirala je Jadranka Kosor (HDZ). "Lako, gradit ćemo ih na istini da je Domovinski rat bio pravedan i osloboditeljski, da smo bili izvrgnuti agresiji da smo se morali braniti, da je Oluja bila osloboditeljska akcija, da se njome pomoglo da Bihać ne postane druga Srebrenica. To je istina na kojoj ćemo temeljiti odnose u regiji, kao članica NATO i sutra ponosana članica EU. Nikada više se neće moći dogoditi da nam netko prijeti kada želimo otići u Knin i slaviti pobjedu", poručila je Kosor. Hrvatski sabor izmijenio je danas Zakon o policiji, čime se do 1. siječnja 2015. odgađa isplata novih povećanih otpremnina za policajce. Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja u utorak, objedinjenom raspravom o primjenama Kaznenog zakona, koje, svaki svojim zakonskim tekstom, predlažu Vlada i Hrvatski laburisti.

ZAGREB - Predsjednik Kluba HDSSB-a Dinko Burić optužio je danas je u sabornici vrh HDZ-a i njegova čelnika Tomislava Karamarka kao odgovorne za to što su generali Ante Gotovina i Mladen Markač godinama nevini sjedili u haškom pritvoru, što je Karamarko s indignacijom odbacio kao falsifikat i pokušaj sitnog politikantskog stjecanja političkih poena. Burić je, u raspravi o rekonstrukciji Vlade, odbio prijedlog HDZ-a da i HDSSB sudjeluje u usuglašavanju svih klubova zastupnika oko zajedničke izjave u povodu oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markača. "Današnja presuda i oslobođenje hrvatskih generala je poraz politike 'lociranja, identificiranja, uhićenja i transferiranja'. Malo je onih u redovima HDZ-a koji nisu na ovaj ili onaj način sudjelovali u njihovom lociranju, identificiranju, uhićenju i transferiranju, pa nažalost ni vi gospodine predsjedniče Kluba zastupnika HDZ-a. S oslobađanjem nemate nikakve veze jer da se pitalo vas nisam siguran kako bi bilo", poručio je Karamarku. Replicirajući mu Karamarko je rekao kako mu je deplasirano se spuštati na razinu članova HDSSB-a, koji su u spominjano vrijeme, naglasio je, bili članovi HDZ-a. "Riječ je o uličnoj priči, falsifikatu i želji da se dezavuira HDZ koji doživljava uspon", poručio je. "Ovo je preveliki dan da bih se na to obazirao i da bi nam to pokvarilo raspoloženje i ono što smo predložili. On (Burić) ništa ne zna o obvezama hrvatske države u nekim vremenima, ne zna i o obvezama koje su potpisane, a najmanje zna o samoj akciji Gotovina, što se događalo, kako se događalo i tko je što radio", istaknuo je Karamarko i poručio Buriću kako će ga vrijeme uskoro demantirati. "Žao mi je što kvarite ovaj dan jer je ovo dan za veliko jedinstvo, ovo je velika hrvatska pobjeda i dan jedinstva", kazao je Karamarko.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio je danas zadovoljstvo oslobađajućom presudom generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, ističući da je riječ o velikom danu, u kojem je Hrvatska konačno rat završila kao pobjednik. "Priželjkivali smo, molili smo se da se ovakav scenarij dogodi. Znali smo da su nevini. Ovo je veliki dan, velik kao dan Oluje jer je Hrvatska rat konačno završila kao pobjednik, bez i jedne mrlje na Domovinskom ratu", rekao je Karamarko novinarima u Hrvatskom saboru. Istaknuo je da su dvojica generala postala simbol pravednog obrambenog Domovinskog rata. "Odigrali su svoju zadnju pojedinačnu bitku i drago mi je da se vraćaju svojim obiteljima doma", kazao je Karamarko. Na pitanje kako se osjeća kada se prisjeti 2005., kada je Gotovina uhićen, a on bio na čelu SOA-e, Karamarko je odgovorio kako je ponosan na sve što je učinio za hrvatsku državu. "2005. sam bio na funkciji i na sve što sam učinio tada za hrvatsku državu ponosan sam, a mislim da će o nekim detaljima biti riječi jednog dana. Zasad sam vezan svim mogućim tajnama, ali svakome mogu pogledati u oči. Čitav taj slučaj će jednog dana biti do kraja rasvijetljen, što se i kako radilo, sada još uvijek nije vrijeme za to", rekao je Karamarko.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić povodom oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču zahvalio je Bogu i svima koji su se borili za istinu. "Dijeleći radost s našim hrvatskim narodom, a napose oslobođenim hrvatskim generalima Antom Gotovinom i Mladenom Markačem te njihovim obiteljima, želim u ovim trenucima izraziti zahvalnost Bogu i svima onima koji su se sve ovo vrijeme procesa borili za istinu". "Istina je jedino jamstvo mira. A istina je u ovom slučaju da su hrvatski narod i hrvatska država u Domovinskom ratu bili izloženi agresiji, stravičnim razaranjima i zatorništvu u ime mržnje i ideologije koje su za cilj imale zatrti pravo hrvatskog naroda na vlastitu i slobodnu državu. Istina je da se je hrvatski narod imao pravo braniti se i da je to činio uz ogromne žrtve koje osjećamo i danas", ističe kardinal Bozanić. "Tim žrtvama i tim ranama s današnjom presudom vraća se njihovo dostojanstvo. Te žrtve i rane nas opominju da sada u miru kao narod i društvo ne zaboravimo njihovu cijenu i da kao zajednica učinimo sve da one postanu zalog društva solidarnosti, dijaloga i vladavine prava", rekao je Bozanić i istaknuo da nas ovaj dan opominje isto tako da u ime pobjede u Domovinskom ratu, istine i pravde, kao hrvatsko društvo učinimo sve da se isprave nepravde učinjene u prošlosti kako bi pročišćene memorije mogli graditi sretnu i blagoslovljenu budućnost.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zvonko Kusić izjavio je danas kako je oslobađajuća presuda Haaškog suda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču posebno važna za podizanje samopouzdanja cijelog naroda te da je došla do izražaja među građanima koji su pokazivali emocije po cijeloj Hrvatskoj. "Impresivno je bilo gledati ljude s toliko puno emocija i oduševljenja", izjavio je Hini predsjednik HAZU-a. HAZU je danas na svojim internetskim stranicama pozdravio presudu Haaškog suda i povratak hrvatskih generala u domovinu uz poruku da je takva presuda potvrda njihove vjere u pravedni obrambeni i oslobodilački Domovinski rat.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić istaknuli su da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču dokaz pobjede pravde i istine te pravednog rata koji je Hrvatska vodila u obrani svog suvereniteta. "Pobijedila je istina - spora, ali dostižna", istaknuo je Bandić, koji je poručio da "u ovoj povijesnoj situaciji treba ostati čvrsto na tlu i biti dostojanstven". "Ovo danas predstavlja čast svim hrvatskim braniteljima i cijelom narodu, onima koji su dali najvrednije što jedan čovjek može dati u svom životu, a to je svoj vlastiti život", istaknuo je Bernardić.

ZAGREB - Predstojnik Katedre za kazneno pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu Davor Derenčinović izjavio je danas da haaško tužiteljstvo može podnijeti zahtjev za preispitivanjem pravomoćne presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču, ali da je to teško očekivati s obzirom na to da su pale sve točke optužnice. Objasnio je da tužiteljstvo zahtjev može podnijeti u roku od godine dana, no za to im je potrebno da predoče potpuno nove činjenice i dokaze. Akademik Davorin Rudolf izjavio je da će učinci oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču koju je danas izreklo Žalbeno vijeće Haaškoga suda biti dalekosežni za potvrđivanje istinskoga karaktera rata protiv Hrvatske devedesetih godina prošloga stoljeća, posebice u nekim metropolama i u našem "istočnome komšiluku". Izrazio je nadu da će istodobno konačno biti ušutkan dio hrvatskih javnih djelatnika koji nepodnošljivo bučno, iritantno i agresivno jurišaju na povijesne vrijednosti hrvatskoga domovinskoga i obrambenog rata. Umirovljeni sudac Ustavnog suda i nekadašnji predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske dr. Milan Vuković izjavio je kako je Haaški sud današnjom oslobađajućom presudom generalima Gotovini i Markaču potvrdio opravdanost hrvatske borbe protiv agresije, za samostalnost i nezavisnost Hrvatske, na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskoga centra Domovinskog rata (HMDCDR) Ante Nazor izjavio je kako se suci Žalbenoga vijeća u donošenju presude nisu vodili različitim interpretacijama nego činjenicama. Presuda je moralna satisfakcija generalima Gotovini i Markaču ali i svim hrvatskim braniteljima.

ZAGREB - U ponedjeljak 19. studenog 2012., počinje isplata doplatka za djecu za listopad 2012., izvijestio je danas Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). Doplatak će dobiti 208.293 korisnika za 385.413 djece. Procjena potrebnih sredstava za isplatu doplatka za djecu za listopad iznosi 135.591.915 kuna.

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana tolerancije nagrade "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost" dodijeljene su danas učenici osmog razreda Osnovne škole Voltino Pauli Kadić i učenici drugog razreda Prve gimnazije Mariji Gašparović, koje su svojim djelovanjem pridonijele afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima. Nagrada Luka Ritz pokrenuta je prije tri godine u spomen na tragično preminuloga istoimenoga zagrebačkoga srednjoškolca kao i sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja.

ZAGREB - Stručnjaci Klinike za ortopediju u Lovranu uveli su ovih dana modernu operacijsku metodu te su ugradnjom nove vrste proteze ramena prvi u Hrvatskoj bolesnicima omogućili još brži oporavak, priopćila je danas te klinika. Riječ je o minimalno invazivnoj operacijskoj tehnici namijenjenoj mlađim pacijentima s degenerativnim promjenama zgloba ramena, a kao prednost te nove tehnike navodi se mali operacijski rez (mala resekcija kosti i zgloba, bez koštanog cementa), što omogućuje brži oporavak bolesnika. Klinika najavljuje da će do kraja godine u redoviti operativni program uvesti i umjetni zglob gležnja, čime će ukočenost gležnja polako postati prošlost.

ZAGREB - Hrvatski arhitekta i akademik Branko Kincl dobitnik je Nagrade Viktor Kovačić za životno djelo koju Udruženje hrvatskih arhitekata dodjeljuje kao najviše priznanje za cjelokupan životni opus, priopćeno je danas iz UHA-e. Za godišnje nagrade nominirano je 12 arhitekata, odnosno projektnih timova od ukupno prijavljenih 76 autorskih ostvarenja. Dobitnicima će nagrade biti uručene na otvorenju tradicionalne "Godišnje izložbe realizacija" 14. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙