FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šef Hamasa: Izrael neće pobijediti u Gazi

KARTUM, 15. studenog 2012. (Hina/AFP) - Izrael neće nikada pobijediti u Gazi, rekao je u četvrtak u Sudanu Haled Mashal, vođa u egzilu palestinskog pokreta Hamasa, na vlasti u Pojasu Gaze.

"Taj je neprijatelj slab i ne može pobijediti u Gazi", rekao je Mashal na konferenciji sudanskih islamista u Kartumu.

Te izjave dolaze u času kada su zaredali izraelski napadi na Gazu, u kojima je u četvrtak, drugog dana operacije "Stup obrane", poginulo sedam Palestinaca. Ta je operacija najveća izraelska ofenziva na Pojas Gaze u zadnje četiri godine.

Operacija je počela u srijedu poslijepodne s ciljanim ubojstvom Hamasova zapovjednika vojnih operacija Ahmeda Jabarija. Od tada je iz Gaze na Izrael palo više od 200 raketa, po izraelskim informacijama.

"Palestinci i Palestinke i dalje će pružati otpor", istaknuo je Mashal u polusatnom govoru rekavši da su "žene i muškarci nestrpljivi da pođu u džihad (sveti rat) i podnesu mučeništvo".

"Pozivam moju braću koja drže prst na okidaču da mudro i odvažno vode tu bitku", dodao je, upozorivši da će se "rat protiv neprijatelja nastaviti čak i nakon Jabarijeve smrti".

Osvrnuvši se na eksploziju sudanske tvornice oružja koncem listopada, za koju Kartum optužuje Izrael, rekao je: "Želim poručiti Sudancima: naš neprijatelj je i vaš neprijatelj a naš neprijatelj tuče vas na sudanskom teritoriju, u Port-Sudanu i u Yarmouku".

Sudan optužuje Izrael da je koncem listopada bombardirao vojnu tvornicu Yarmouk u Kartumu, pri čemu je poginulo dvoje ljudi.

Sudan je još u travnju 2011. optužio židovsku državu da stoji iza tajnovitog zračnog napada na jedno vozilo u Port-Sudanu u kojemu su život izgubile dvije osobe. Izrael tada nije bio dao nikakav komentar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙