FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 15. studenoga 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

JERUZALEM - Izrael je uputio jasnu poruku Hamasu i spreman je produljiti operaciju u Gazi ukoliko bude potrebno, rekao je u srijedu izraelski premijer Benjamin Netanyahu nakon izraelskih zračnih napada na Pojas Gaze. "Danas smo Hamasu i ostalim terorističkim organizacijama uputili vrlo jasnu poruku. Ako bude potrebno spremni smo produljiti operaciju", rekao je Netanyahu nekoliko sati nakon što je u zračnom vojnom napadu na Gazu ubijen vojni šef Hamasa Ahmad Džabari. "Hamas i ostale terorističke organizacije odlučile su pojačati napade na izraelske državljane, a mi ne namjeravamo tolerirati takvu situaciju", izjavio je Netanyahu nakon konzultacija s članovima svog sigurnosnog kabineta. Egipćani su u srijedu, nakon izraelskog napada na Pojas Gaze u kojemu su ubijeni visoki vojni dužnosnik Hamasa Ahmad Džabari i još najmanje šestorica Palestinaca, opozvali svog veleposlanika u Izraelu, izvijestio je glasnogovornik predsjedništva Jaser Ali. Arapska liga će, kako je rekao njezin visoki dužnosnik Kaled Zijadeh, na izvanrednom sastanku koji će se održati u četvrtak ili u subotu raspravljati o izraelskom napadu na Gazu.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama održao je u srijedu prvu konferenciju za novinare nakon pobjede na predsjedničkim izborima i oštro poručio republikanskim zastupnicima da ne napadaju američku veleposlanicu pri UN-u Susan Rice, moguću nasljednicu Hillary Clinton na mjestu državne tajnice, jer će u tom slučaju "imati problema s njim". Obama je na konferenciji odlučno branio Rice, rekavši da je bio "zgrožen" napadima republikanaca na njezinu reakciju na napad na američki konzulat u Libiji u kojem je poginulo četvoro Amerikanaca. "Mislim da nema rasprave o tome da imamo problem ako smo izgubili četvero Amerikanaca. Mi ćemo to raščistiti do kraja i ako bude odgovornih, privest ćemo ih pravdi", kazao je Obama. Rice je odradila "uzoran posao" kao američka veleposlanica, rekao je Obama, "i onaj tko je napada samo zato što je laka meta, taj će imati problema sa mnom". Time je reagirao na izjave senatora Johna McCaina i senatorice Lindsey Graham da će blokirati bilo kakvo buduće napredovanje Rice, koja se uz predsjednika senatskog odbora za vanjsku politiku Johna Kerryja smatra najvećim favoritom za nasljednicu Hillary Clinton koja se odlučila povući s mjesta državne tajnice 20. siječnja.

WASHINGTON - Čelnica demokratske manjine u Predstavničkom domu Kongresa Nancy Pelosi (72) objavila je u srijedu da namjerava ostati na toj dužnosti u sljedećem dvogodišnjem mandatu, piše Washington Post. "Ima još mnogo toga što bih željela napraviti", kazala je Pelosi na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu. U sljedećem dvogodišnjem mandatu u Predstavničkom domu demokrate čeka teška bitka s većinskim republikancima na rješavanju fiskalne krize, usvajanju proračuna i smanjenju duga. Tehnički, Pelosi mora dobiti potporu zastupnika svoje stranke na glasovanju o čelniku parlamentarne manjine za dva tjedna, ali izvori iz stranke kažu da je to formalnost. Pelosi je liberalna zastupnica iz Kalifornije koja svoju biračku jedinicu u Predstavničkom domu zastupa punih 25 godina. Godine 2006. ušla je povijest kada je nakon pobjede demokrata na općim izborima izabrana za prvu predsjednicu Predstavničkog doma u njegovoj povijesti. Dužnost je obnašala do 2010. kada su republikanci vratili većinu u tom tijelu. Ta većina, iako nešto manja, potvrđena je na izborima 6. studenoga. Saziv Predstavničkog doma bira se svake dvije godine.

DUBLIN - Nekoliko tisuća ljudi okupilo se u srijedu ispred zgrade irskoga parlamenta tražeći da se stroga pravila o pobačaju ublaže nakon što je Indijki Saviti Halppanavar u bolnici u Galwayju odbijen prekid trudnoće, iako je imala trovanje krvi, nakon čega je u bolnici preminula. Zakon o pobačaju oštar je i beskompromisan u Irskoj. Irski premijer Enda Kenny rekao je da se još čekaju rezultati triju istraga o smrti tridesetjednogodišnje Indijke koja je bila u 17-om tjednu trudnoće. Njezin je slučaj skrenuo pozornost na pravni sustav u kojemu se može naći trudnica s težim zdravstvenim problemima. Iz Sveučilišne bolnice Galway, na zapadu Irske, nisu željeli komentirati vjeruju li liječnici da bi trovanje krvi 32-godišnje trudnice bilo spriječeno da je obavljen pobačaj umjesto što se čekalo da fetusu prestane raditi srce. Slučaj nesretne Indijske izazvao je zgražanje na irskim društvenim mrežama i prosvjed pred parlamentom u Dublinu. Drugi će biti održan tijekom vikenda. Prema irskom ustavu pobačaj je zabranjen, ali je 1992. godine Vrhovni sud donio odluku da procedura može biti legalna u slučaju kad nastavkom trudnoće ugrožen život žene. Međutim, zakonodavac to pitanje nije razradio pa je liječnicima ostavljeno da manevriraju u osjetljivom pravom području liječenja trudnica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙