FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pogođen skandalima BBC slavi 90. rođendan

LONDON, 14. studenog 2012. (Hina/AFP) - Vodeća svjetska audiovizuelna grupa, britanski BBC slavi u srijedu 90. rođendan bez velike radosti zbog nedavnih skandala te mu je danas glavna briga restrukturirati se i vratiti narušeni ugled i povjerenje desetaka milijuna slušatelja, gledatelja i internetskih korisnika u svijetu.

British Broadcasting Company ušao je u povijest 14. studenoga 1922., kada je emitirao svoje prve vijesti za tisuće vlasnika tadašnjih radioprijemnika.

U spomen na taj događaj BBC je odlučio u 18.33 sati emitirati istodobno na 60 svojih radijskih i televizijskih postaja audio-kolaž Damona Albarna, britanskog pjevača i skladatalja. Albarn je stvorio veselu kakofoniju, trominutni miks zvučnih zapisa od tonova koje su tijekom Hladnog rata emitirali špijunski sateliti, Morseovih znakova, zvonjave Big Bena i zvukova s 28 BBC-jevih postaja na stranom jeziku, slavnog svjetskog servisa ("world service").

"Bolje bi bilo da su izabrali pjesmu 'Bliže, o Bože moj", koju je svirao orkestar na palubi Titanica dok je tonuo, ironizirao je novinar koji je želio ostati neimenovan aludirajući na krizu BBC-ja.

I 22.800 zaposlenika BBC-ja dobilo je naputak ne izjašnjavati se na društvenim mrežama ili intervjuima.

Britanski tisak nije štedio kritika u povodu rođendana ocjenjujući da je BBC medij koji je "previše ulijevo", te "preskup", "birokratski", "zastario". BBC treba do 2017. otpustiti 2.000 ljudi, a drugi mediji sugeriraju da bi rezovi trebali biti i veći.

Dobronamjernije tiskovine pouput Financial Timesa savjetuju da za budućeg ravnatelja BBC izabere osobu izvan kuće.

Skandal s BBC-jevom emisijom Newsnight teško je pogodio inače uglednu medijsku kuću jer je priznala da je krajem 2011., kada je umro Jimmy Savile (83), bivša voditeljska zvijezda, cenzurirao istragu o njemu.

Scotland Yard istražio je i ocijenio da je Savile bio najgori "seksualni predator" u povijesti zemlje koji je napastovao oko 300 malodobnika. No početkom studenoga BBC je sebi nanio dodatnu štetu optuživši za pedofiliju bivšeg visokog britanskog dužnosnika, što se pokazalo netočnim te je glavni ravnatelj George Entwistle u subotu podnio ostavku. No ostavka je dodatno razbjesnila javnost kada se otkrilo da će Entwistle primiti pola milijuna eura otpremnine.

BBC je ipak u svojoj povijesti pregrmio mnoge oluje. Pretrpio je gnjev bivših konzervativnih premijera Winstona Churchilla i Margaret Thatcher ili laburista Tonyja Blaira tijekom rata u Iraku.

Najvažnija zadaća sada je vratiti ugled i povjerenje publike jer 45 posto ispitanika pozitivno je ocijenilo tu tradicionalnu medijsku kuću, što je pad za 20 posto u mjesec dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙