FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 11. studenog 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je u subotu da je posjet hrvatskog izaslanstva Kataru politički iznimno važan, jer je to stabilna, propulzivna i napredna zemlja u regiji koja je sve zanimljivija u globalnim razmjerima. "To je zemlja koja ima ogromne gospodarske potencijale i kada je riječ o investicijama i kada je riječ o trgovini", kazao je predsjednik Josipović za HTV prije nedjeljnog puta u Katar. Naglasio je da upravo zbog toga s njim u Katar odlazi i velika hrvatska delegacija u kojoj su prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, te više od 40 uspješnih hrvatskih gospodarstvenika. Na novinarski upit koji je cilj posjeta, predsjednik Josipović je kazao da je cilj s jedne strane otvoriti investicijske kanale, a s druge da se uspješne hrvatske tvrtke predstave potencijalnim partnerima u Kataru. "Uspostavljeni su kanali komunikacije, dogovoreni bilateralni sastanci i očekujem da će posjet biti uspješan", rekao je. Upitan postoji li mogućnost da se dogovori i gradnja LNG terminala na Krku, predsjednik Josipović je kazao kako je u delegaciji upravo zbog toga i prvi potpredsjednik vlade Čačić. "To je veliki projekt koji ovisi o vladinoj politici. Vlada je zainteresirana za to i nadam se da će biti rezultata", istaknuo je hrvatski predsjednik, te ocijenio da u Hrvatskoj postoji široki spektar uspješnih gospodarstvenika koji mogu konkurirati u Kataru, primjerice iz prehrambene industrije, turizma, prerađivačke industrije i slično.

LONDON - Glavni direktor BBC-a George Entwistle podnio je u subotu ostavku zbog objave emisije Newsnight o zlostavljanju djece, u kojoj su izrečene lažne optužbe protiv bivšeg visokog britanskog dužnosnika. "Odlučio sam da je časna stvar koju treba učiniti da odstupim", naveo je Entwistle u priopćenju koje je na svojoj mrežnoj stranici objavio BBC. Ranije je Entwistle izjavio da izvješće u emisiji Newsnight, u kojem pogrešno optužen bivši visoki dužnosnik Konzervativne stranke, lord McAlpine, nikada nije trebalo biti emitirano. "U svjetlu činjenice da je glavni direktor također i glavni urednik i u konačnici odgovoran za sav sadržaj, te u svjetlu neprihvatljivih novinarskih standarda Newsnight filma emitiranog u petak 2. studenoga, odlučio sam da je časna stvar koju treba učiniti da odstupim s dužnosti glavnog direktora", kazao je Entwistle u priopćenju. BBC se u petak ispričao zbog objave priloga u kojem je jedna žrtva seksualnog zlostavljanjima izrekla optužbe koje je kasnije povukla. Isprika se odnosi na prilog objavljen prošloga tjedna u kojem se govorilo o optužbama za seksualno zlostavljanje djece protiv bivšeg dužnosnika iz doba vladavine premijerke Margaret Thatcher. Ime političara nije spomenuto, ali su se na Internetu pojavile glasine da se radi o Alistairu McAlpineu, konzervativnom zastupniku u Domu lordova. BBC se ispričao za emitiranje priloga nakon što je McAlistairov odvjetnik zaprijetio tužbom. Premijer David Cameron upozorio je u petak medije i javnost na opasnost uništavanja ugleda nedužnih ljudi.

FOLORIDA - Američki predsjednik Barack Obama proglašen je pobjednikom izbora na Floridi, nakon što je u subotu završeno četvorodnevno prebrojavanje glasova koje mu je donijelo tanku većinu od samo 74.000 glasova, ali dovoljnu da se izbjegne automatsko ponovno prebrojavanje kakvo se dogodilo na izborima godine 2000. Obama je ukupnu pobjedu osigurao već u utorak, a s dodanih 29 elektorskih glasova Floride u konačnici je osvojio 332 elektorska glasa dok je republikanskom kandidatu Mittu Romneyu pripalo 206, javljaju američki mediji. Ured državnog tajnika Floride objavio je da nakon gotovo 100 posto prebrojanih glasova, Obama vodi ispred Romneya s 50 posto prema 49,1 posto glasova, a razlika je oko 74.000 glasova. Ta je razlika veća od 0,5 posto glasova, koliko je granica unutar koje bi automatski započelo ponovno prebrojavanje glasova. S pobjedom na Floridi, Obama je osvojio osam od devet tzv. neizvjesnih država, u kojima se nije unaprijed znao pobjednik, izgubivši samo Sjevernu Karolinu. Osim Floride, on je osvojio Ohio, Iowu, New Hampshire, Wisconsin, Virginiju, Colorado i Nevadu.

PRAG - Tri mlade žene i djevojčica od šest godina poginule su gledajući auto utrku u Češkoj, kada je jedan automobil sletio s ceste i velikom brzinom udario u gledatelje, priopćila je policija u subotu. Nesreća se dogodila na amaterskoj utrci RallyShow u blizini grada Zlina, oko 300 km istočno od Praga. Policijska glasnogovornica Jana Macalikova je rekla da je jedan od vozača izletio s ceste i oko 100 metara dalje udario u gledatelje. Ona je kazala da su četiri osobe smrtno stradale, a jedna 62-godišnja žena i 21-godišnji muškarac su ozlijeđeni i odvedeni u bolnicu.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. osnovao je u subotu novu Papinsku akademiju za promicanje latinskog jezika i kulture "Academia Latinitatis" u vremenu kada slabi poznavanje tog jezika i među svećenicima. Poznavanje latinskog jezika i kulture je "potrebno za proučavanje izvora vjere i na njemu počivaju brojne discipline", ocijenio je Papa i naglasio da se na učenje latinskog jezika potiču i poruke Drugog vatikanskog koncila. Joseph Ratzinger je potvrdio taj plan u svečanom apostolskom pismu. Osnivanjem Akademije u okviru Papinskog vijeća za kulturu, Benedikt XVI. obilježava privrženost crkvi koja počiva na svojoj tisućljetnoj tradiciji. Papa je ukazao na sve površnije učenje latinskog jezika tijekom studija budućih svećenika, ali je istaknuo da se u svijetu otkriva novo zanimanje za latinsku kulturu. Benedikt XVI. je ponovo odobrio mise na latinskom, što bi se moglo nazvati novim korakom prema tradicionalistima.

PARIZ - Raketa Ariane 5 s dva telekomunikacijska satelita lansirana je u subotu navečer iz Svemirskog centra u Kourou, u Francuskoj Gvajani, uz internetski prijenos koji je osigurala tvrtka Airanespace. To šesto lansiranje rakete Ariane 5 u godinu dana, odvijalo se u subotu u 18:08 sati po mjesnom vremenu. Početno je bilo predviđeno za petak, ali je odgođeno za 24 sata. Raketa Ariane treba omogućiti postavljanje u orbitu dva telekomunikacijska satelita Eutelsat 21 B za europskog operatera Eutelsat i Star One C3 za američkog konstruktora Orbital Sciences Corporation i brazilskog operatera Star One. Satelit Eutelsat 21 B osiguravat će telekomunikacijske veze i mrežu podataka za tvrtke i državne uprave u Europi, Bliskom Istoku, Sjevernoj Africi i Središnjoj Aziji tijekom najmanje 15 godina. Satelit Star One C3 pružat će izravne televizijske prijenose i telefon Brazilu i Južnoj Americi tijekom 16 godina.

RIM - Bijeli tartuf težak čak 1,012 kg pronađen u središtu Italije bit će poklonjen američkom predsjedniku Baracku Obami. U subotnjem priopćenju iz mjesta blizu Jadranske obale stoji da će tartuf od 1, 012 kg iz Acqualagne biti poklonjen američkom predsjedniku Baracku Obami za proslavu njegovog ponovnog izbora. Tartuf će 18. studenoga biti dostavljen i organizatori se nadaju da će ga preuzeti osobno predsjednik Obama. "Prvi američki predsjednik koji je dobio tartuf iz Acqualagne je bio Harry Truman 1956. A posljednja poznata osoba kojoj sam ga predao je princ Philip, suprug kraljice Elizabete", rekao je gradonačelnik Andrea Pierotti. Osim izvrsnog okusa, cijena bijelog tartufa je u ovo doba krize skočila s 1.500 na 3.000 eura po kilogramu za velike primjerke, dok mali i srednji stoje oko 2.500 eura za kilogram.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙