FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 10. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

DUBLIN

Europska unija najučinkovitiji je instrument izgradnje države i institucija, naročito za zemlje jugoistočne Europe i uopće najuspješniji pothvat u povijesti europskog kontinenta, koji je osigurao više od 60 godina mira zemljama članicama, rekla je u subotu potpredsjednica Europske liberalne i reformističke stranke (ELDR) i potpredsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesna Pusić na kongresu ELDR-a u Dublinu. Kako je priopćio HNS, Pusić je, opraštajući se od funkcije potpredsjednice ELDR-a na koju je birana u tri mandata, dodala kako je bit liberalizma u stavu da smo odgovorni za vlastite sudbine te kako se nada da će ELDR i dalje djelovati kao "agent promjena" u Europi.

Predsjednik ELDR-a Graham Watson zahvalio je Pusić na njezinu radu, rekavši kako stranka europskih liberala bez nje ne bi bila ono što je danas. Izaslanstvo HNS-a predvođeno predsjednikom stranke Radimirom Čačićem i potpredsjednicom Vesnom Pusić, sudjelovalo je u radu kongresa koji je donio značajne promjene za ELDR. Izaslanici 50 europskih liberalnih stranaka odlučivali su o promjeni imena stranke europskih liberala, koja će se odsad zvati Alliance for Liberals and Democrats for Europe (ALDE Party) što je ujedno i ime skupine liberalnih zastupnika u Europskom parlamentu.

WASHINGTON

Ljubavnu aferu zbog koje je bivši direktor CIA-a David Petraeus dao ostavku otkrio je FBI u sklopu istrage o upadu u sigurnosni sustav Središnje američke obavještajne agencije, a koja je uključivala i Petraeusovu elektroničku poštu, tvrde bivši američki obavještajci, a piše u subotu list The Washington Post. Istraga je tako dovela do e-mailova koji su otkrili da je Petraeus u ljubavnoj vezi s Paulom Broadwell, bivšom časnicom američke vojske i suautoricom Petraeusove biografije. Petraeus, umirovljeni američki general kojega su smatrali i potencijalnim predsjedničkim kandidatom, sastao se u četvrtak s predsjednikom Barackom Obamom i ponudio ostavku koju je Obama u petak prihvatio. "Nakon što sam bio u braku 37 godina donio sam krajnje lošu prosudbu ušavši u vanbračnu vezu. Takvo je ponašanje neprihvatljivo, i za supruga i za čelnika organizacije poput naše", rekao je Petraeus, bivši vojni zapovjednik i nositelj brojnih odličja koji je vođenje CIA-e preuzeo 2011. Bivši i sadašnji časnici američke vojske kažu da Petraeusa već duže vremena prate glasine o nevjeri.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama u subotu je pozvao Kongres da odmah produlji zakon o smanjenju poreza za srednju klasu, istaknuvši kako bi takva mjera omogućila za 98 posto obitelji i 97 posto malih poduzetnika jamstvo koje će omogućiti brži gospodarski rast.

"U pogledu ovoga pitanja svi se slažemo i smatram da bi ga članovi Kongresa trebali odmah primijeniti", rekao je predsjednik u svom tjednom obraćanju naciji. "Takva bi odluka milijunima obitelji i malim poduzetnicima donijela mir koji bi omogućio otvaranje novih radnih mjesta i brži gospodarski rast", rekao je Obama. U petak je Obama, izabran na još jedan četverogodišnji mandat najavio kako će idući tjedan pozvati šefove demokrata i republikanaca u Kongresu na raspravu o načinima pronalaženja izlaska iz proračunskog problema do kraja prosinca.

GAZA

Izraelski tenkovi u subotu su granatirali područje Pojasa Gaze pri čemu je smrtno stradalo najmanje dvoje Palestinaca, a ranjeno ih je 20, a granatiranje je uslijedilo nakon napada na izraelsku vojnu patrolu na granici Izrael-Gaza, reklo je palestinsko medicinsko osoblje i očevici. Riječ je o najvećem broju ubijenih i ranjenih u izdvojenom incidentu u Gazi u posljednjih nekoliko mjeseci. Vozilima hitne pomoći i privatnim vozilima ranjeni su prebačeni u bolnicu. Njihov identitet još nije poznat ni objavljen.

Izraelska vojska odbila je komentirati incident. Napad se dogodio tijekom dugog razdoblja pojačanih tenzija na granici Izraela i Gaze.

MOSKVA

Ruski oporbeni aktivist Aleksej Navalni u subotu je izjavio kako je četveroipolgodišnja kazna zatvora dosuđena prosvjedniku protiv predsjednika Vladimira Putina još jedan dokaz oštrog i nehumanog odnosa vlasti prema disidentima. Voditelj fitness kluba Maksim Luzjanin, prvi od 17 Rusa uhićenih tijekom masovnih prosvjeda organiziranih uoči Putinove inauguraciju u svibnju, u petak je osuđen na četiri i pol godine zatvorske kazne zbog poticanja nereda i nasilja protiv pripadnika policije koje je gađao komadima asfalta pošto su izbili sukobi između prosvjednika i policije. Tada je ozlijeđeno tridesetak policajaca i desetak prosvjednika, a privedeno oko 400 oporbenih aktivista. Oni su kasnije pušteni. Od 18 optuženih za sukob s policijom 13 ih se nalazi u pritvoru.

Dosad su uhićeni prosvjednici osuđivani najviše na 15 dana zatvora. Ostale osobe optužene za umiješanost u sukobe s policijom mogle bi dobiti i do 10 godina zatvora.

BAYONNE

Oko 15.000 ljudi prosvjedovalo je u subotu u gradu Bayonne, na jugozapadu Francuske, na najvećem skupu posljednjih godina u korist prava baskijskih zatvorenika nakon što je nedavno Španjolskoj izručena aktivistica Aurore Martin. Okupljeni su poslijepodne defilirali središtem Bayonnea tražeći amnestiju i vraćenje zatvorenika kućama.

Mimohod koji je protekao bez incidenta, organiziran je na poziv udruge Herrira i bio je najbrojniji skup posljednjih godina. U subotu su okupljeni tražili da se u Baskiju vrati 620 zatvorenika, raspršenih po zatvorima u Francuskoj (njih 137) i Španjolskoj (483), više stotina kilometara od Baskije i njihovih obitelji. Herrira traži i oslobađanje 14 oboljelih i uvjetnu slobodu za njih 169 koji za to ostvaruju uvjete.

BERLIN

Njemački Zeleni imenovali su u subotu jednu ženu iz bivše istočne Njemačke, Katrin Goering-Eckart i muškarca iz zapadne, bivšeg ministra Juergena Trittina da vode kampanju za parlamentarne izbore 2013., na kojima žele spriječiti treći mandat kancelarke Angele Merkel. Oko 62 posto od 60.000 članova ekološke stranke sudjelovalo je u njihovom izboru. Juergen Trittin, ministar zaštite okoliša tijekom mandata socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schroedera od 1998. do 2005., dobio je blizu 72 posto glasova. Katrin Goering-Eckardt imenovana je s više od 41 posto glasova što je bilo iznenađenje jer je pretekla Claudiju Roth i Renate Kuenast. Dvoje dužnosnika žele dobiti više od 10,7 posto glasova i spriječiti konzervativnu kancelarku Angelu Merkel da dobije treći mandat na čelu vlade. Prema anketi Zeleni bi danas, 10 mjeseci prije izbora, dobili između 12 i 15 posto glasova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙