FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 9. studenoga 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

PODGORICA - Čelnik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović bit će mandatar za sastav nove crnogorske vlade, objavljeno je u petak u Podgorici nakon završetka konzultacija crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića s parlamentarnim strankama. Vujanović je po završetku konzultacija s čelnicima političkih stranaka kazao kako će za mandatara parlamentu predložiti čelnika najjače stranke na proteklim prijevremenim parlamentarnim izborima, Demokratske partije socijalista (DPS), Mila Đukanovića ocijenivši da će on kao premijer najbolje znati odgovoriti na izazove koje stoje pred Crnom Gorom u idućem razdoblju. Predsjednik druge stranke u vladajućoj koaliciji Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić izjavio je nakon današnjeg razgovora s Vujanovićem da, bude li Đukanović novi premijer, to neće biti "zbog toga što mu je potreba nova afirmacija, već zato što je zbog teške situacije potrebno izvesti najbolji tim", istaknuvši pritom Đukanovićevo višegodišnje političko iskustvo.

NEW YORK - Vozači u New Yorku u petak su se suočili s ograničenjima u opskrbi benzinom, po prvi put od naftne krize 1970-ih, što je posljedica oluje Sandy i snježne mećave koja je uslijedila par dana nakon nje, javlja NBC. Njujorške vlasti uvele su redukciju benzina s početkom u pet ujutro na Long Islandu i šest ujutro u New Yorku. Na novi sustav opskrbe potrošača na benzinskim postajama pazit će policija. Vozači će moći točiti benzin po sustavu "par-nepar" na osnovu posljednjeg broja sa svojih registarskih pločica. "Na ovo smo se odlučili kako bi svi imali istu šansu i kako se ne bi stvarali beskonačni redovi", kazao je gradonačelnik Michael Bloomberg i ocijenio da je to dobra odluka kako bismo "prebrodili što nas je snašlo". Prema njegovim riječima, nestašica će trajati još nekoliko tjedana. "Ako bolje promislite, to i nije nekakva stroga mjera kada se jednom naviknete", dodao je Bloomberg. U četvrtak je policija pod punom spremom zbog problema u prometu morala obuzdavati gomile nezadovoljnika na autobusnim i željezničkim postajama.

ZAGREB - Francuskinja Mireille Ballestrazzi izabrana je za predsjednicu Interpola i time postala prva žena na čelu ove međunarodne organizacije za policijsku saradnju u njegovoj povijesti, objavio je u petak France 24. Mireille Ballestrazzi (58), koja je na tu poziciju izabrana na općoj skupštini Interpola u četvrtak u Rimu, obnašala je dužnost potpredsjednice Izvršnog odbora Interpola za Europu. Poznata po svom radu u borbi protiv organiziranog kriminala u Bordeauxu i na Korzici, trenutačno je druga u zapovjednoj liniji u francuskim policijskim snagama. Interpol, čije je sjedište u francuskom gradu Lyonu, objavio je to povijesno imenovanje na Twitteru. Govoreći o svom imenovanju francuskim medijima, Ballestrazzi je rekla da je to važan trenutak za Francusku i posebice za žene. Francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls nazvao ju je "sjajnom policajkom, jednom od onih kojima se francuska policija ponosi".

ZAGREB - Durhamski biskup Justin Welby službeno je u petak potvrđen za novog nadbiskupa Canterburyja, duhovnog poglavara Anglikanske crkve, javio je BBC. Welby (56), koji je postao biskup prije tek godinu dana, naslijedit će Rowana Williamsa koji odlazi u mirovinu u prosincu. Welby postaje 105. nadbiskup Canterburyja i duhovni poglavar anglikanske zajednice koja broji 77 milijuna pripadnika. Kandidate za novog nadbiskupa nominira posebno crkveno povjerenstvo i šalje ih premijeru koji potom savjetuje kraljicu, službenu poglavaricu Anglikanske crkve, koga da imenuje. Britanski premijer David Cameron objavio je na Twitteru u petak da je Welby potvrđen za nadbiskupa i bit će ustoličen u canterburyjskoj katedrali 21. ožujka 2013. "Mislim da nitko nije više iznenađen od mene što se tiče ishoda ovog procesa. Imenovanje na dužnost u Canterbury preplavljuje emocijama", kazao je Welby.

LONDON - Više od 60.000 ljudi u svijetu potpisalo je peticiju za dodjelu Nobelove nagrade za mir Malali, pakistanskoj djevojčici koju su prije točno mjesec dana ranili tamošnji talibani i koja se sada liječi u Engleskoj. "Malala nije obična djevojčica, ona govori uime svih žena koje su zbog spola lišene izobrazbe", ocijenila je Šahida Šudhari koja u Velikoj Britaniji vodi kampanju kako bi premijer David Cameron i visoki politički dužnosnici predložili Malalino ime Odboru za dodjelu Nobelove nagrade. "Ako Malala dobije Nobelovu nagradu bit će to jasna poruka kako svijet podupire one koji staju u obranu prava djevojčica na školovanje", dodala je. Peticiju je pokrenula internetska stranica change.org u Kanadi. U Velikoj Britaniji do danas je prikupljeno oko 30.000 potpisa. Nominacije za Nobelovu nagradu za 2013. završit će se u veljači. Malalu su hitcem iz vatrenog oružja 9. listopada u Mingori, na sjeverozapadu Pakistana, ranili naoružani napadači koji su zaustavili školski autobus kojim se ona vozila. Šest dana kasnije s prostrijelnim ranama na ramenu i na glavi, prevezena u bolnicu u Birminghamu specijaliziranu za liječenje britanskih vojnika u Afganistanu. U petak je bolnica objavila fotografije djevojčice koja se oporavlja kako sjedi i čita knjigu. Pakistanski talibani potvrdili su da su napali školski autobus s ciljem da naštete Malali jer se zalagala za obrazovanje žena, odnosno za zapadne vrijednosti. Djevojčica je postala simbolom otpora talibanima u njihovu nastojanju da ženama uskrate obrazovanje.

JERUZALEM - Izrael je u petak upozorio sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da se pobrine da se akcije protiv pobunjenika ne prošire i na Golansku visoravan jer je, u suprotnom, Izrael spreman braniti se. Golan, koji je Damask izgubio u Bliskoistočnom ratu 1967. i koji je uglavnom miran već nekoliko desetljeća, u nekoliko je navrata ovaj tjedan bio na udaru zalutalih sirijskih projektila. "Režim u Siriji smatramo odgovornim za ovo što se događa uzduž granice", kazao je zamjenik premijera Moshe Yaalon. "Ako primijetimo da se rat širi u našem smjeru, znat ćemo kako obraniti građane Izraela i izraelsku suverenost", dodao je Yaalon aludirajući na građanski rat u Siriji koji traje već 19 mjeseci. Izrael je pripojio Golansku visoravan 1981. godine i taj potez međunarodna zajednica nije priznala. U svim dosadašnjim mirovnim pregovorima Sirija je inzistirala na povratu te strateški iznimno važne visoravni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙