FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat hrvatskih željezničara protiv stečaja Remonta i održavanje pruga

ZAGREB, 8. studenog 2012. (Hina) - Sindikat hrvatskih željezničara u pismu ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Siniši Hajdašu Dončiću izražava protivljenje stečaju tvrtke Remont i održavanje pruga te traže njegovo očitovanje prije 14. studenog kada će se o otvaranju stečaja nad tom tvrtkom održati rasprava na Trgovačkom sudu.

"Tjeranjem Remonta u stečaj i u likvidaciju Hrvatska ostaje bez jedinog poduzeća specijaliziranog za gradnju, održavanje i remont pruga, a pruge vape za obnovom i modernizacijom. Također, HŽ-ovim tvrtkama ostaju dugovi po kreditu u visini 75 milijuna kuna, te iste HŽ-ove tvrtke ostaju bez potraživanja u visini 37,7 milijuna kuna, Porezna uprava bez 3,9 milijuna kuna, a 400 radnika ostaje bez posla", navode iz Sindikata.

Napominju kako je u tijeku predstečajni postupak u društvu Remont i održavanje pruga koji je na zahtjev Skupštine - Uprave HŽ Infrastrukture, predložila Uprava tvrtke. Razlog za otvaranje stečajnog postupka je prezaduženost društva, no u Sindikatu ističu kako tvrtka nije u blokadi te isplaćuje plaće i druge obveze.

Što se tiče prezaduženosti do nje je došlo nakon 2008., kad je uslijed krize zaustavljeno održavanje i obnova pruga.

Da bi društvo moglo servisirati obveze i vratiti dugove i kreditne obveze, dovoljno je da godišnje prihoduje 100 milijuna kuna, što je svega 30-tak kilometara remonta pruge, tvrde iz Sindikata hrvatskih željezničara.

Mišljenja su da je glavni razlog za pokretanje stečajnog postupka u "nadmudrivanju uprava HŽ Infrastrukture, koja je vlasnik Remonta, i uprava HŽ Carga, HŽ Putničkog prijevoza i HŽ Vuče vlakova koji su najveći vjerovnici i sudužnici kredita Remonta i održavanja pruga".

Sindikat ističe kako je neodgovorno da se nepostizanjem dogovora između tih društava, kojima je svima vlasnik država, nanosi šteta, ne samo tvrtki Remont i održavanje pruga, nego i svim navedenim društvima, ali i državi, koja također ima potraživanja u Remontu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙