FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neočekivano snažan pad španjolske industrijske proizvodnje u rujnu

MADRID, 7. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Španjolska industrijska proizvodnja zabilježila je u rujnu snažniji pad nego što se očekivalo, pokazali su podaci koje je u srijedu objavio statistički ured INE.

Kalendarski prilagođena proizvodnja pala je u rujnu sedam posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je njezin najveći pad na godišnjoj razini od travnja. U prethodnom mjesecu smanjila se 2,5 posto.

Analitičari su za rujan prognozirali pad za 3,5 posto.

Podaci koji ne uzimaju u obzir kalendarski uvjetovane čimbenike pokazuju pad industrijske proizvodnje u rujnu za čak 11,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, nakon 2,5-postotnog godišnjeg pada u kolovozu.

Proizvodnja potrošačkih dobara smanjena je u rujnu za 11,7 posto na godišnjoj razini, dok ona kapitalnih dobara pala za 17,5 posto. Proizvodnja intermedijarnih proizvoda bila je manja 11,9 posto nego isti mjesec godinu prije, a proizvodnja energije 2,1 posto.

U devetomjesečnom razdublju zaključno s rujnom ukupna industrijska proizvodnja pala je 6,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙