FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novinari španjolskog El Paisa u štrajku

MADRID, 6. studenoga 2012. (Hina/Reuters) - Radna zajednica jednog od najpopularnijih španjolskih dnevnika El Paisa u uorak je počela štrajkati zbog planova uprave o smanjenju broja zaposlenih, pokušavajući tako spriječiti da taj list postane žrtva gospodarske krize koja je zahvatila zemlju.

Djelatnici su na internet postavili snimke prazne redakcijske sobe, objavivši na Twitteru da 95 posto novinara sudjeluje u štrajku, koji bi trebao trajati tri dana.

Glasnogovornica tvrtke rekla je da štrajk podupire 79 posto svih djelatnika.

"Štrajk je uspio, redakcija je gotovo prazna. Ovdje je tek nekoliko pomoćnika direktora i menadžera", rekao je predstavnik radničkog odbora.

Radnici su otkazali prijašnji štrajk zbog pregovora s vlasnikom španjolske medijske grupacije Prisom, ali dogovor nije postignut.

Uprava je ponudila smanjenje planiranog broja otkaza na 139, od ukupno 460 radnih mjesta i 13-postotno smanjenje plaća preostalim djelatnicima, ali je radna zajednica taj prijedlog odbila.

Plan uprave uključuje i prijevremeni odlazak u mirovinu nekih djelatnika. Predstavnik radnika rekao je da je svima u EL Paisu 2011. već smanjena plaća za 20 posto.

El Pais, osnovan 1976. tijekom tranzicije Španjolske u demokratsku zemlju nakon smrti diktatora Francisca Franca, stekao je ugled dnevnika demokratske Španjolske. Osim u Španjolskoj tiska se diljem Južne Amerike te u Velikoj Britaniji, Italiji i Belgiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙