FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Republikanac Mitt Romney, bogataš za predsjednika

ZAGREB, 6. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Mitt Romney, kandidat republikanca na predsjedničkim izborima u utorak, bivši je guverner savezne države Massachusetts, predsjednik je grupe rizičnog kapitala i ovo je njegov drugi pokušaj da postane prvi čovjek Sjedinjenih Država.

Agencija Reuters donosi važnije činjenice o Romneyevoj poslovnoj i političkoj karijeri.

- Romney (65), zagovara tradicionalna republikanska stajališta, a to su smanjenje poreza, savezna deregulacija, rezanje potrošnje savezne vlade i jačanje američke vojske. Obećava stvoriti 12 milijuna novih radnih mjesta u svome mandatu, poticati razvoj domaćeg energetskog sektora, širiti slobodnu trgovinu, poboljšati obrazovanje te smanjiti deficit i poticati razvoj malog poduzetništva.

- Nominaciju republikanskog kandidata za američke predsjedničke izbore izgubio je 2008., kada je stranka kandidaturu povjerila senatoru Johnu McCainu. U ovogodišnju kampanju ušao je s golemim novčanim sredstvima, ali i uz potporu stranačkog vodstva. Zbog toga što je bio smatran umjerenim republikancem morao je proći sito i rešeto kako bi se izborio za nominaciju u svojoj konzervativnoj stranci.

- Vrijednost Romneyeve imovine procjenjuje se između 190 i 250 milijuna dolara, čime je Romney postao među najbogatijim ljudima u cijeloj američkoj povijesti koji su se natjecali za predsjednika. Pratile su ga kritike jer je svoj novac sklanjao u inozemstvo i nije javno prikazao sve svoje porezne obveze na što su ga pozivali protivnici.

- Romney predlaže smanjenje pojedinačnog poreza za sve kategorije stanovništva na 20 posto, predlaže zatvaranje nekih rupa čime bi potaknuo gospodarski rast, a ne bi povećao savezni deficit. Želi restrukturirati mirovinski sustav te zdravstveni sustav Medicare za starije i osobe s invaliditetom.

- Pripadnik je petog naraštaja Crkve Isusa Krista sveca posljednjih dana (Mormonska crkva). Bio je misionar svoje crkve u Francuskoj više od dvije godine nakon srednje škole, a kasnije je postao biskup i dragovoljac predsjednik svoje zajednice u Bostonu. Upravo zbog pripadnosti Mormonskoj crkvi Romney ne uživa povjerenje nekih konzervativnih krugova koji su vjernici Evangeličke crkve.

- Rođen u imućnoj obitelji i odrastao blizu Detroita, Romney je zarana došao u dodir s politikom. Njegov otac George bio je predsjednik korporacije American Motors Corporation i guverner države Michigan od 1963. do 1969. George Romney izgubio je u pokušaju da dobije predsjedničku nominaciju 1968., a služio je u vladi predsjednika Richarda Nixona.

- Godine 1994., Mitt Romney se natjecao za mjesto u američkom Senatu u Massachusettsu kao umjereni republikanac, no porazio ga je tada utjecajni demokratski senator Edward Kennedy. Osam godina poslije Romney je izabran za guvernera Massachusettsa i u toj je državi proveo zdravstvenu reformu koja je postala model za Obaminu saveznu reformu zdravstvenog sustava 2010.

- Romney je 1999., postao predsjednik organizacijskog odbora za Zimske olimpijske igre 2002. u Salt Lake City savezna država Utah koji je tada bio opterećen previsokim troškovima i skandalom, no uspio je sve prevladati i potpisati sjajnu organizaciju čime je stekao ime čovjeka koji dolazi i rješava problem.

- Kako su republikanci skretali sve desnije i Romney je morao mijenjati svoja stajališta o osjetljivim društvenim pitanjima, što uključuje pobačaj i prava istospolne zajednice. Time je na sebe navukao kritike da je čovjek bez čvrsto izgrađenih stajališta, spreman mijenjati ih kako bi hranio svoju ambiciju. Romney je sebe predstavljao kao "strogo konzervativnog" čovjeka 2012., dok se u vlastitoj stranci borio da dobije nominaciju za predsjedničkog kandidata. No kada je to postigao u samoj predsjedničkoj kampanji biračima je pokazivao svoje umjerenije lice.

- Suprugu Ann Romney upozano je na srednjoškolskom plesu, a vjenčali su se 1969., još dok su pohađali koledž. Roditelji su petorice sinova i imaju 18 unuka. Romney je stekao diplomu iz engleskog jezika na Sveučilištu Utah's Brigham Young University koje djeluje pod Mormonskom crkvom. Zatim je stekao diplomu prava i ekonomije (MBA) na sveučilištu u Harvardu. Govori francuski jezik.

- Tvrtki Bain & Company za savjetovanje u menadžmentu Romney je pristupio 1977. i napredovao je, a 1984. postao je suosnivač visokoprofitne tvrtke rizičnog kapitala Bain Capital koja je ulagala u tvrtke među kojima su Staples, Sports Authority i Domino's Pizza. Kritičari rado ističu gubitak velikog broja radnih mjesta u Bainu kada je kormilo grupe preuzeo Romney.

Romneya je pratio imidž čovjeka ne odveć simpatičnog u nastupu, krutog u kampanji i distanciranog u doticaju s običnim Amerikancima. Dnevni list The New York Times jednom je njegovu kampanju opisao riječima "All-Business Man, najdosadniji svjetski superjunak".

- Romneyevo vanjskopolitičko iskustvo oskudno je. Pogreške je činio u kolovozu za posjeta Velikoj Britaniji, Izraelu i Poljskoj čime je zapravo trebao ojačati svoj ugled na svjetskoj pozornici. Rusiju je nazvao "američkim geopolitičkim neprijateljem broj jedan" te je ocijenio da bi sprječavanje Irana da razvije nuklearno oružje trebalo biti najviši prioritet američke nacionalne sigurnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙