FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na varaždinsko područje vodeni val stiže poslije ponoći

VARAŽDIN, 5. studenog 2012. (Hina) - Zbog vodenog vala koji iz Slovenije stiže u Hrvatsku, protok vode na Dravi na varaždinskom području mogao bi noćas dosegnuti 3100 kubičnih metara u sekundi, doznaje se od Ladislava Grđana iz varaždinske podružnice Hrvatskih voda, koji ocjenjuje da bi to moglo biti "prilično nezgodno".

Podsjeća da se 60-ih godina prošlog stoljeća na varaždinskom području dogodila velika poplava koju je uzrokovao protok vode od 2800 "kubika". Nasipi su građeni da izdrže 2800 kubičnih metara vode u sekundi i imaju sigurnosno nadvišenje, no ako su duže pod vodom, gube stabilnost i otpornost.

"Ako se pojavi veća voda od one 60-ih godina, nasipi mogu to izdržati tri dana. Budući da veliki val ne bi trebao trajati dulje od pola dana, trebalo bi biti manje-više sve u redu", kaže Grđan.

Dodaje da su proglašene redovite mjere obrane od poplave za područje uzvodno od Hidroelektrane Varaždin te da, ako se ostvare prognoze o protoku većem od 3000 kubičnih metara u sekundi, neće biti proglašene samo izvanredne mjere obrane od poplave, nego i izvanredno stanje.

Naselje Lovrečan Otok u općini Cestici, kod kojeg nema nasipa, sigurno će biti poplavljeno. Grđan kaže da je voda već došla do nekih kuća, ali mještani kojima je preporučena evakuacija, po informacijama kojima on raspolaže, nisu željeli napustiti svoje domove.

"Trenutačno je ukupni dotok iz Slovenije oko 1800 kubičnih metara u sekundi, a najviše vode očekuje se poslije ponoći", kazao je Grđan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙