FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lavrov: Rusija Siriji isporučuje oružje po starim ugovorima

KAIRO, 5. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Moskva isporučuje oružje Siriji na osnovu obveza iz vremena SSSR-a a ono je namijenjeno obrani od vanjskih prijetnji a ne za podršku predsjedniku Bašaru al-Asadu, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov egipatskom listu.

Rusija je prošle godine sirijskoj vladi isporučila oružje u vrijednosti od jedne milijarde dolara i jasno je istaknula da će se u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda suprotstaviti uvođenju embarga na trgovinu oružjem sa Sirijom tvrdeći da će pobunjenici ionako ilegalno doći do oružja.

Lavrov je dnevnom listu al-Ahhram u razgovoru objavljenom u ponedjeljak rekao da je oružje koje se još uvijek šalje Damasku dio starih sovjetskih ugovora i ne krši niti jedan međunarodni zakon.

"Mi se ne svrstavamo ni uz jednu stranu u unutarnjem sirijskom sukobu", rekao je Lavrov. "Što se tiče rusko-sirijske tehničke vojne suradnje ona za cilj ima podržati sirijske obrambene kapacitete u odnosu na vanjsku političku prijetnju a ne podržati Bašara al-Asada".

Lavrov je optužio strane sile da, protivno međunarodnom zakonu, naoružavaju oporbu koja želi svrgnuti vladu i dodao da bi to oružje moglo pasti u ruke boraca al Kaide.

"Sovjetski Savez je opskrbljivao Siriju s glavnim oružjem no sada smo u procesu dovršetka izvršenja naših obveza koje su povezane prvenstveno sa slanjem nekih protuzračnih sustava", rekao je Lavrov listu. "Ti vojni izvozi su obrambene prirode i nisu protivni međunarodnim sporazumima".

Lavrov, koji se u nedjelju u Kairu sastao s Lahdarom Brahimijem, rekao je da bi se sirijsku vladu i oporbu trebalo natjerati da sjednu i pregovaraju. Lavrov se kasnije u ponedjeljak treba sastati s egipatskim ministrom vanjskih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙