FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 5. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

NEW YORK

Broj mrtvih u SAD-u i Kanadi u oluji Sandy koja je prošlog tjedna poharala američku istočnu obalu narastao je na 113. U New Yorku je smrtno stradalo 40 ljudi, a polovica tog broja je s njujorškog Staten Islanda, dok je u New Jerseyju poginulo 24 osobe, s tim da je, po novim podacima, 71-godišnjak umro od hipotermije, a 55-godišnjak od udisanja štetnog dima nakon požara. U Pennsylvaniji je poginulo 13 osoba. Smrtno stradalih ima i u Marylandu, Virginiji i Zapadnoj Virginiji, Connecticutu i Sjevernoj Carolini. U Kanadi je također jedna osoba smrtno stradala od posljedica snažne oluje.

JERUZALEM

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar obrane Ehud Barak dali su 2010. zapovjed izraelskoj vojsci da pripremi napad na iranska nuklearna postrojenja koje je na kraju povučeno, izvijestila je u nedjelju izraelska televizija. Prema drugom programu privatne televizije "2", zapovijed nije izvršena zbog protivljenja šefa glavnog stožera iz tog doba generala Gabyja Ashkenazija i šefa Mossada Meira Dagana. Po završetku sastanka "foruma sedmorice", instance koja okuplja sedam najvažnijih ministara, kojemu su prisustvovali general Ashkenazi i Meir Dagan, Netanyahu je zapovjedio da se podigne razina pripremljenosti vojske na "P plus", šifru koja znači da vojnici moraju biti spremni prijeći u akciju. No, Meir Dagan se usprotivio toj inicijativi, tvrdi se na televiziji, ističući da odluku o pokretanju rata protiv Irana može donijeti jedino kabinet sigurnosti koji okuplja petnaestak ministara dok je šef glavnog stožera izrazio bojazan da bi podizanje razine uzbune moglo "stvoriti nove okolnosti na terenu", dodaje "2".

LJUBLJANA

Slovenci smatraju da su najavljeni sindikalni prosvjedi protiv vladinih mjera štednje opravdani, a nisu uvjereni da će sadašnja vlada zemlju izvući iz krize, pokazala je u ponedjeljak objavljena telefonska anketa ljubljanskog "Dela". Da su masovne demonstracije koje su sindikati najavili za subotu 17. studenoga opravdani ocijenilo je 56 posto ispitanika, a da nisu 36 posto. Na pitanje hoće li sadašnjoj vladajućoj koaliciji premijera Janeza Janše uspjeti zemlju izvući iz krize 63 posto ispitanika odgovorilo je negativno, a 28 posto potvrdno. Mirovinsku reformu po kojoj bi odlazak u redovnu mirovinu za muškarce i žene bio moguć tek sa 65 godina života, odnosno sa 60 godina uz uvjet da već imaju 40 godina radnog staža, podržava 53 posto, a protiv nje je 33 posto ispitanika. S planiranom reformom tržišta rada koja bi donijela poslodavcima mogućnost lakšeg otpuštanja i zapošljavanja novih radnika slaže se 35 posto ispitanika, a 39 je protiv, pokazali su odgovori 407 ispitanika u telefonskoj anketi koju je prošlog tjedna provelo "Delo".

GAZA

Psihički oboljeli Palestinac koji se približio ogradi koja razdvaja Pojas Gaze i Izrael ubijen je mecima izraelskih vojnika, saznaje se u nedjelju iz palestinskih medicinskih izvora. Mladić, 20-godišnjak, pogođen je u subotu navečer, ali izraelska vojska nije dopustila palestinskoj hitnoj pomoći da mu priskoči u pomoć. Njegovo tijelo moglo se preuzeti tek u nedjelju ujutro, dodaje se iz istog izvora. Glasnogovornica izraelske vojske potvrdila je da se "sumnjiva osoba" približila "skrivajući se" u zoni zabranjena pristupa blizu sigurnosne ograde.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙