FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 4. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ATENA - Nagađanja o izlasku Grčke iz eurozone prestat će kad idućeg tjedna parlament usvoji mjere štednje, rekao je u nedjelju grčki premijer Antonis Samaras. U ponedjeljak će koalicijska vlada podnijeti parlamentu paket mjera koje su dogovorene s međunarodnim kreditorima a koje uključuju promjene kojima će se, među ostalim, olakšati otpuštanje radnika, smanjiti otpremnine i ukinuti automatski rast plaće. Glasovanje o paketu mjera, za koji se vjeruje da će biti usvojen tijesnom većinom, predviđeno je za srijedu, a zatim bi se u iduću nedjelju trebalo glasovati o proračunu za 2013. godinu - čije usvajanje prije isplate nove pomoći traže Europska unija, Međunarodni monetarni fond i Europska središnja banka (ECB). "Sve će to (razgovori o grčkom izlasku iz eurozone) nepovratno nestati nakon ova dva glasovanja", rekao je Samaras obraćajući se zastupnicima svoje stranke Nove demokracije.

BEJRUT - Francuska će se suprotstaviti onima koji destabiliziraju Libanon, izjavio je u nedjelju u Bejrutu francuski predsjednik Francois Hollande na zajadničkoj konferenciji za novinare sa svojim domaćinom Michaelom Sleimanom. "Želim podsjetiti sve one koji imaju interes u stvaranju nestabilnosti u Libanonu da će se Francuska suprotstaviti tome jer je Libanon primjer jedinstva", naglasio je Hollande. Libanon je ugrožen sukobom u susjednoj Siriji, koja je dugo imala kontrolu nad Libanonom a i danas ima utjecaj među dijelom njezina stanovništva. Najnoviju krizu izazvao je atentat na visokog obavještajca Visama al Hasana koji je ubijen u eksploziji automobila-bombe 19. listopada. Libanonske vlasti rekle su da se sumnja da su organizatori napada bliski sirijskim vlastima. Hollande je kazao da organizatori tog napada ne mogu računati na to da neće biti kažnjeni i ponudio pomoć Francuske u istrazi.

TEHERAN - Iranski parlament je pozvao predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada na saslušanje zbog krize riala, dok je iranska valuta u godinu dana izgubila dvije trećine vrijednosti u odnosu na dolar, izvijestila je u nedjelju službena agencija Irna. Oko 77 zastupnika je usvojilo tekst kojim se od predsjednika traži da se dođe izjasniti u parlament o kašnjenju vlade da donese odluke u vezi valutnih tečajeva, zbog čega se rial strmoglavio početkom listopada i izgubio 40 posto svoje vrijednosti u nekoliko dana. Prema zakonu potrebna su najmanje 74 potpisnika za pozivanje predsjednika u parlament i sada se Ahamdinedžad u roku od mjesec dana mora pojaviti pred zastupnicima. Pad iranske valute je je jedna od posljedica bankovnog i naftnog embarga koje su prije dvije godine uvele Sjedinjene Države i Europska unija kako bi prisilile Iran da pruži jamstva za svoj sporni nuklearni program.

TOKIO - Četiri kineska broda ušla su u nedjelju u teritorijalne vode otoka koji su pod upravom Japana, ali koje potražuje Kina, samo dva nakon takvog posljednjeg upada, objavila je japanska obalna straža. Kineski patrolni brodovi su ušli u područje oko skupine otoka Senkaku u Istočnom kineskom moru, koje u Kini nazivaju Diaoyu, precizirala je obalna straža. Ti brodovi su primijećeni blizu otoka Uotsuri, gdje je u petak doplovilo nekoliko kineskih brodova. Taj mali arhipelag je razlog pogoršanja odnosa Pekinga i Tokija u posljednja dva mjeseca. Napetosti su porasle početkom rujna kada je japanska vlada odlučila kupiti nekoliko tih otoka od privatnog vlasnika. Peking je odmah poslao šest brodova, dok su tjedan dana trajali antijapanski prosvjedi diljem Kine, uz očito odobravanje vlasti. Na manifestacijama u rujnu okupilo se više desetaka tisuća ljudi u više desetaka gradova, među kojima i u Pekingu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙