FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afera prisluškivanje: Dačić najavio smjene u MUP Srbije

BEOGRAD, 2. studenog 2012. (Hina) - Predsjednik srbijanske vlade i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić ocijenio je u petak nedopustivim prisluškivanje predsjednika Tomislava Nikolića i prvog potpredsjednika vlade i ministra obrane Aleksandra Vučića i najavio promjene u Ministarstvu unutarnjih poslova Srbije (MUP).

Dačić je beogradskoj Televiziji Prva opovrgnuo spekulacije da prisluškivanje državnog vrha ima bilo kakve veze s njim kao ministrom policije.

"Ima veze s policijom, jer ne postoji jasan sustav nadzora i kontrole akcija", rekao je Dačić za TV Prva i istaknuo kako je "prema njegovim informacijama, uprava kriminalističke policije tražila izliste ne znajući da je riječ o telefonu Aleksandra Vučića".

"Takve stvari ne smiju se događati i zato mislim da su potrebne promjene u MUP-u Srbije. Bit će uskoro raspisan natječaj za direktora policije i svi oni koji u ovome sudjeluju ne trebaju više biti na svojim dužnostima", istaknuo je Dačić za TV Prva.

Istragu o prisluškivanju pokrenut će i parlamentarni Odbor za nadzor službi sigurnosti.

"Cilj da Srbija postane društvo u kojem se neće moći događati da najviše dužnosnike države, potpuno neovlašteno i protuzakonito, netko prisluškuje", izjavila je Tanjugu predsjednica tog skupštinskog odbora Jadranka Joksimović, članica Srpske napredne stranke kojoj je predsjednik Aleksandar Vučić.

Istodobno je Nezavisni policijski sindikat Srbije, oštro osuđujući aferu prisluškivanja visokih dužnosnika, uputio zahtjev Ministarstvu unutarnjih poslova i ministru osobno za provođenjem istrage o tome je li došlo do zlouporaba te je zatražio da priopće javnosti tko su odgovorni.

Vučića je Sigurnosno-informativna agencija izvijestila o tome da je prije tri dana dio MUP-a izdao nalog da mu se prisluškuje telefon, a da predsjednika Tomislava Nikolića prisluškuju duže vrijeme, objavili su ranije u petak srbijanski mediji.

RTS je izvijestio, pozivajući se na krugove bliske vladi, da je nalog za prisluškivanje Vučića izdan na zahtjev "interesnih grupa" i uz pomoć "nekoga iz vrha policije".

Vučiću je pojačano osiguranje, a državno je odvjetništvo pokrenulo istragu. Prema istom izvoru, predsjednika države dugo prisluškuju, o čemu je i Nikolić govorio u emisiji RTS "Svedok". "Mi smo tu upali u zmijsko gnijezdo, među ljude koji koriste visoke funkcije u mnogim službama da gospodare životima, među ljude koji su se drznuli prisluškivati najprije mene, pa onda i Aleksandra Vučića. To se mora istražiti do kraja. Tako se u Srbiji ne može živjeti", rekao je Nikolić.

Prvi potpredsjednik vlade i ministar obrane Aleksandar Vučić izjavio je kako tajkuni hoće upravljati zemljom te da je otkriveno da skupina pri MUP-u prisluškuje njega i Nikolića, ali je naglasio da se nikog ne boji i da država mora pobijediti.

Vučić je proteklih izravno optužio vlasnika “Delta holdinga” i jednog od najbogatijih i najmoćnijih ljudi u Srbiji Miroslava Miškovića da "ima veoma loše mišljenje" o borbi protiv korupcije u koju se upustio Vučić. Također je ustvrdio kako se Mišković "veoma angažirao na tome da sklopi saveze sa svima na srpskoj političkoj, medijskoj i privrednoj sceni" koji bi mogli naškoditi osobno Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci, čiji je Vučić predsjednik, nakon što je Nikolić pobijedio na predsjedničkim izborima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙