FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libijski borci nastavljaju prosvjede protiv nove vlade

TRIPOLI, 1. studenog 2012. (Hina/AFP) - Stotinjak libijskih boraca naoružanih strojnicama opkolilo je u četvrtak zgradu Narodne skupštine Libije protiveći se imenovanjima nekoliko ministara čime nastavljaju prosvjede počete u utorak.

Premijer Ali Zeidan u utorak je predstavio svoju koalicijsku vladu u kojoj su članovi liberalnih te islamističkih stranaka. Od srijede navečer više stotina bivših pobunjenika, među kojima su se neki pridružili libijskoj policiji ili vojsci, krenuli su prema glavnome gradu kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo.

"Prosvjedujemo protiv Narodne skupštine i vlade koja je izabrana, jer je čine bivši članovi režima Moamera el Gadafija", rekao je jedan od bivših pobunjenika.

Zeidan je izabran za mandatara u listopadu pošto je njegov prethodnik Mustafa Abušagur izgubio povjerenje kada se glasovalo o ministrima koje je on predložio.

Prosvjednici su u utorak upali u zgradu parlamenta te je predsjednik glasovanje o novoj vladi odgodio za srijedu. Na sjednici u srijedu zastupnici su odobrili vladu, no imenovanja najmanje pet ministara, među kojima su ministar vanjskih poslova te ministar za vjerska pitanja, smatraju se spornima.

Nova vlada, koja još nije prisegnula, treba u roku od godinu dana organizirati nove izbore na temelju ustava čije se pisanje očekuje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙