FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 1. studenog 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

SARAJEVO - Inspekcije u Bosni i Hercegovini dobile su nalog pojačano kontrolirati ispravnost svih prehrambenih proizvoda životinjskog podrijetla koji se uvoze iz Hrvatske a ta je mjera odgovor na odluku hrvatske strane da uvede pojačani inspekcijski nadzor nad mlijekom uvezenim iz BiH, potvrdio je u četvrtak u Sarajevu ministar vanjske trogvine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Nakon sastanka kojega je održao s entitetskim ministrima poljoprivrede te ravnateljem ureda za veterinarstvo BiH, Šarović je novinarima kazao kako je zajednička ocjena da su mjere što ih je uvela Hrvatska nepotrebne i da štete ukupnim trgovinskim odnosima dvije zemlje. "Potrebno je na ministarskoj razini riješiti taj problem", kazao je Šarović dodajući kako je u Hrvatsku već poslan prijedlog za održavanje sastanka na kojemu bi se razgovaralo o inspekcijskim nadzorima ali i novom trgovinskom režimu između dvije zemlje. U Sarajevu očekuju kako bi takav sastanak mogao biti održan do kraja studenog. Ministar poljoprivrede Republike Srpske Miroslav Milovanović je pojasnio kako se pri uvozu pošiljki mlijeka iz Hrvatske od sada kontrolni uzorci uzimaju odmah na granici a mlijeko ne može biti upućeno u prodaju sve dok ovlašteni laboratorij u BiH ne da potvrdu njegove ispravnosti. "Da, mi idemo s recipročnim mjerama", kazao je Milovanović potvrdivši kako će istom režimu provjera do daljnjeg biti podvrgnuta sva hrana životinjskog podrijetla koja stiže iz Hrvatske.

ZAGREB - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je u četvrtak u Zagrebu glede mogućeg poziva srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću da posjeti Hrvatsku, nakon što je izgleda omekšao stavove, kako će hrvatski i srbijanski predsjednik odlučiti kada je trenutak da se susretnu. Nikolić je u intervjuu u srijedu izrazio spremnost da se sastane s Josipovićem čim Zagreb pokaže želju za tim susretom nakon što je od stupanja na dužnost u svibnju naljutio Hrvatsku i susjedne zemlje izjavama da je Vukovar bio većinski srpski grad te da u Srebrenici nije počinjen genocid. Na pitanje novinara razmišlja li se da se Nikolića pozove u službeni posjet Hrvatskoj, s obzirom na njegov pomirljivi ton da bi došao ako ga pozove Josipović, ona je kazala kako hrvatska vanjska politika apsolutno radi na odnosima sa Srbijom. U svakoj situaciji primjereno okolnostima, sastali smo se na razini ministara vanjskih poslova, koncem mjeseca dolazi potpredsjednica vlade Suzana Grubješić zadužena za europske teme, rekla je Pusić odgovarajući na novinarska pitanja nakon što je sa stranačkim izaslanstvom kao potpredsjednica HNS-a obišla grobove bivših istaknutih stranačkih dužnosnika. Obnavljamo protokol o suradnji na europskim pitanjima, definirali smo tri grupe tema na kojima treba raditi, rekla je Pusić. Počinje se od identificiranja nestalih i dalje sve ostale teme, a predsjednici će ocijeniti kad je trenutak da se oni susretnu, dodala je.

TIRANA - Američka državna tajnica Hillary Cliniton doputovala je u četvrtak u Tiranu, zadnju postaju balkanske turneje koju je u ponedjeljak počela u Sarajevu, gdje će potaknuti domaću političku klasu da svlada krizu koja koči njezino približavanje Europskoj uniji. Američka državna tajnica obratit će se oko podneva zastupnicima u albanskom parlamentu i pozvati sve zastupljene stranke na suradnju. Clinton će sličnu poruku prenijeti i sugovornicima s kojima će se poslije sastati, s predsjednikom Bujarom Nishanijem, premijerom Salijem Berishom i vođom oporbe Edijem Ramom. Albanija je nakon parlamentarnih izbora u lipnju 2009. zapala u političku krizu koju neprestano produbljuje ozračje nepovjerenja između desnice na vlasti i socijalističke oporbe. Američki veleposlanik u Albaniji Alexander Arvizu rekao je da će Clinton istaknuti "važnost suradnje političkih stranaka", u izjavi za novinare uoči njezina dolaska u Albaniju.

NEW YORK - Broj mrtvih u oluji Sandy u Sjevernoj Americi popeo se na najmanje 76 u četvrtak nakon što je skočio broj mrtvih u New Yorku. Po posljednjim podacima, u New Yorku je broj mrtvih porastao na 34, priopćila je policija u četvrtak ujutro. Petnaestoro mrtvih je pronađeno na Staten Islandu čiji je jugoistočni dio podnio najveći udar oluje. Oluja, koja je u jednom trenutku prelazila 1.609 kilometara u promjeru, isključila je električnu energiju milijunima ljudi i zaustavila promet uzduž gusto naseljene obalne regije.

LJUBLJANA - Slovenski predsednik Danilo Tuerk predložio je u četvrtak dodatne razgovore o načinu sanacije bankarskog sustava i upravljanja državnom imovinom, kako bi se spriječila moguća politička kriza ako bi se o tome organizirao referendum. Iz Tuerkova je ureda priopćeno da on ne sumnja kako je legitiman zahtjev trećine zastupnika u parlamentu, većinom iz redova oporbene stranke Pozitivna Slovenija, da se o dva već prihvaćena zakona na tu temu održi referendum, ali da bi bilo bolje da parlament osigura uvjete za temeljitu raspravu kako bi se došlo do rješenja s širom javnom, političkom i stručnom potporom, od potpore koje su dobili zakonski prijedlozi na kojima inzistira vlada Janeza Janše. Kako se navodi u priopćenju iz ureda slovensklog predsjednika, referendumska inicijativa oporbe u sadašnjem se trenutku ne može ocijeniti dobrodošlom, ali je bila izazvana "nespremnošću vladajuće koalicije da sasluša prijedloge opozicije i stručne javnosti". Tuerk zato predlaže da vlada zamrzne ili odgodi zakon o "lošoj banci" i zakon o holdingu državne imovine, koje je parlament već prihvatio, a da oni koji ta dva zakona osporavaju odustanu od referenduma.

MOSKVA - Ruski aktivisti za ljudska prava ocijenili su u četvrtak da je suđenje sudionicima prosvjeda protiv Putina 6. svibnja "montirano" i znači "povratak u doba Staljina". "Bit će to suđenje svakome od nas", rekla je predsjednica Helsinškog odbora Ljudmila Aleksejeva na tiskovnoj konferenciji, ocijenivši da ono označava "presudnu etapu u promjeni režima na gore". "To me podsjeća na vrijeme Staljina sa suđenjima koji su imali biti primjer drugima i s lažnim optužbama", dodala je. Trenutačno je 18 osoba optuženo za sudjelovanje u "masovnim neredima" i u sukobima s policijom tijekom prosvjeda protiv Putina 6. svibnja u Moskvi i prijeti im od 3 do 10 godina zatvora. Većina njih je od ljetos u pritvoru a suđenje će im "početi tek u siječnju ili čak kasnije", ocijenila je Aleksejeva. "Ovo je povratak staljinizma. Vlast želi zastrašiti" oporbu, rekao je pak Valerij Borščev, član Helsinškog odbora. Ovime se zapravo želi "strpati oporbene vođe iza rešetaka", misli Ljev Ponomarjov iz pokreta Za ljudska prava.

BEJRUT - Pobunjenici su ubili 28 sirijskih vojnika u četvrtak u napadu na tri kontrolne točke oko grada Sarakeba kod glavnog autoputa koji povezuje sjever i jug zemlje, priopćila je skupina povezana s oporbom. Sirijski opservatorij za ljudska pravca sa sjedištem u Britaniji priopćio je da su oporbeni aktivisti u Sarakebu, u sjevernoj pokrajini Idlibu koja graniči s Turskom, potvrdili da je nekoliko pobunjeničkih postrojbi izvršilo napade. Vojska je izgubila dijelove teritorija u pokrajinama Idlibu i Alepu, ali se bori za kontrolu gradova uzduž rute opskrbe prema gradu Alepu, gdje traju borbe na mnogim područjima. Rami Abdelrrahman, šef Opservatorija, rekao je da je pet pobunjenika također poginulo u napadima, od kojih su dva izvršena na autoputu koji povezuje prijestolnicu Damask s Alepom. Treći napad je bio na kontrolnu postaju na cesti koja povezuje Alepo s Latakijom, lučki grad koji je uglavnom pod kontrolom snaga predsjednika Bashara al Assada.

BERLIN - Grčka je blizu dogovora s međunarodnim vjerovnicima u trojci, premda o nekim pitanjima još moraju raspravljati, rekao je u četvrtak izvor u njemačkoj vladi. "Blizu smo zaključka u vezi s Grčkom i blizu smo dogovora u trojci", rekao je taj vladin izvor, misleći pritom na pregovore Atene i međunarodnih vjerovnika (EU, ECB, MMF) o isplati tranše dodatne pomoći. Ipak, "još ima neriješenih pitanja o kojima će trojka raspravljati, ali i ministri financija euroskupine" kako bi se postiglo trajno rješenje za Grčku, dodao je izvor, napomenuvši da će grčki slučaj biti važna tema na summitu G20 koji se u nedjelju i u ponedjeljak održava u Ciudad de Mexicu. Još u srijedu je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble rekao da je u pregovorima Grčke i trojke postignut napredak, ali da još treba raditi na konačnom dogovoru. Europska komisija je zanijekala da postoji dogovor Grčke i vjerovnika, suprotno onome što je dan ranije bio izjavio grčki premijer Antonis Samaras. Atena pokušava uvjeriti trojku da je dovoljno napredovala u provedbi reforma kako bi potonja odobrila tranšu pozajmice u iznosu od 31,2 milijarde eura koji su zemlji potrebni da ne završi u stečaju.

RIJAD - U prometnoj nesreći koja se u četvrtak dogodila u Rijadu kada je cisterna s plinom eksplodirala udarivši o nadvožnjak, poginule su 22 osobe a 111 je ranjeno, rekao je za agenciju France Presse čelnik civilne zaštite. Broj poginulih u eksploziji narastao je "na 22 a 111 osoba je ozlijeđeno", rekao je čelnik. Po ranijim informacijama dobivenim od izvora u civilnoj zaštiti, najmanje 14 osoba je poginulo a šezdesetak je ozlijeđeno u toj nesreći koja se dogodila na glavnoj prometnici na istoku saudijske prijestolnice. Glasnogovornik civilne zaštite u Rijadu Mohamed al-Hammadi, kako prenosi službena agencija SPA, rekao je da je cisterna eksplodirala kada je iz nje, nakon udara, počeo istjecati plin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙