FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 30. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - U prigodi Dana reformacije predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas predstavnike protestantskih crkava i dvaju protestantskih fakulteta u Republici Hrvatskoj te je svim pripadnicima reformiranih crkava poželio sretan Dan reformacije, sreću, uspjeh i zadovoljstvo, a njihovim crkvama svako dobro. Predsjednik je nakon razgovora izjavio novinarima da je Hrvatska po Ustavu i duhu zemlja vjerskih sloboda i da u njoj svaka crkva i vjeroispovijest mora imati jednak tretman. "Mislim da je došlo vrijeme da se sve vjerske zajednice afirmiraju na jednak način i Dan reformacije je prilika da promislimo o položaju reformiranih crkava u Republici Hrvatskoj, i mislim da tu imamo što poduzeti da sugrađani protestantske vjeroispovijesti imaju položaj kao i drugi građani", istaknuo je hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

ZAGREB - Saborski odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održao je danas sastanak s izaslanstvom Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta, na kojem je voditelj euoropskog izaslanstva Jo Leinen pokazao interes za hrvatski sustav borbe protiv zloćudnih bolesti kao i za prava pacijenata. Istaknuto je kako unatoč činjenici što Europski parlament pitanja zdravstva i obrazovanja ne može rješavati kroz svoj sustav, jer to spada u suverenu politiku svake zemlje članice, tome nastoji doprinijeti podupiranjem ulaganja u istraživanje lijekova, posebno za djecu i dobrim idejama, priopćio je Hrvatski sabor.

ZAGREB - Obnovljeni Trg Petra Preradovića (Cvjetni trg) večeras je na prigodnoj svečanosti otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Tijekom ljetnih radova i temeljite obnove Cvjetnoga trga i okolnih ulica zamijenjene su hodne obloge, uređeno je zelenilo, a postavljena je i nova urbana oprema te dekorativna rasvjeta. Skupna vrijednost investicije je 8,9 milijuna kuna bez PDV-a.

RIJEKA - Prvim izmjenama i dopunama proračun Grada Rijeke za 2012. se povećava za 21 milijun kuna, odnosno za 2,5 posto, na ukupno 856 milijuna kuna, odlučeno je danas na kolegiju gradonačelnika Vojka Obersnela. a kolegiju je pojašnjeno da je povećanje proračuna prije svega posljedica planiranja nekoliko poslovnih transakcija, koje nisu bile planirane početnim proračunom, a potrebno ih je iskazati na prihodnoj i na rashodnoj strani.

SPLIT - Knjiga "Cijena obraćenja" u kojoj autor Joseph Fadelle svjedoči o svojem prelasku s islama na kršćanstvo predstavljena je danas u Splitu. Riječ je o istinitoj i potresnoj životnoj priči o obraćenju na kršćanstvo Josepha Fadellea koji žrtvuje sve - obitelj, prijatelje, bogato nasljedstvo i dom, čak i vlastiti život kako bi slijedio Krista, istaknuo je Petar Balta, glavni urednik Verbuma, nakladničke kuće koja je objavila knjigu.

DUBROVNIK - U knjižnici Instituta za more i priobalje u Dubrovniku danas je uprigođeno predstavljanje novootkrivene vrste alge, koju su prije dvije godine otkrili znanstvenici Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku. Novu vrstu jednostanične alge cocconeis caulerpacola otkrila je znanstvenica Instituta Ana Car i to u vodama kraj Starigrada na Hvaru, na poljima Caluerpae taxifollae. Novootkrivena vrsta alge je morska jednostanična alga sitnozorske veličine, odnosno 20 mikrometara ili pedesetog dijela milimetra, a pripada skupini alga kamenjašica.

SLAVONSKI BROD - Predstavnici četiriju klaonica ovlaštenih za klanje svinja na području Brodsko-posavske županije potpisali su danas sa županom Danijelom Marušićem ugovor o sufinanciranju trihineloskopskog pregleda mesa. Brodsko-posavska županija projekt provodi već 11 godina kako bi se spriječilo širenje trihineloze u domaćih životinja, bolesti koja se na ljude prenosi konzumacijom mesa zaraženih životinja, najčešće svinja.

ZAGREB - Zagrebački Županijski sud odredio je večeras jednomjesečni istražni zatvor desetorici osumnjičenika zbog odavanja MUP-ovih podataka o mjestu i vremenu provođenja nadzora vozila, sigurnosti cestovnog prometa i prijevoza opasnih tvari, dok je protiv svih 37 osumnjičenika USKOK pokrenuo istragu. Jedanaest policajaca te 26 vlasnika i zaposlenika prijevozničkih tvrtki i obrta, koji su uhićeni jučer u novoj antikorupcijskoj akciji, USKOK sumnjiči za primanje, odnosno davanje mita, za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanje na te zlouporabe i za protuzakonito posredovanje. USKOK sumnja da su 10 policajaca iz bjelovarsko-bilogorske i jedan iz koprivničko-križevačke policije tijekom 2012. u Bjelovaru, Daruvaru i drugim mjestima, ostalim osumnjičenicima za novčanu nagradu i druge poklone dojavljivali kad i gdje će biti provođene kontrole vozila i prometa. Policajci su odavali podatke o mjestu i vremenu provođenja nadzora osovinskog opterećenja, ukupne dozvoljene mase i dimenzije vozila koje provode Hrvatske ceste.

RIJEKA/KOPER - U opsežnoj kriminalističkoj istrazi slovenske i hrvatske policije u vezi s krijumčarenjem droge iz Slovenije u Hrvatsku, u Sloveniji su uhićene 33 osobe, a u Rijeci 14 osoba te je zaplijenjeno 1600 grama heroina i 200 grama kokaina, doznaje se danas iz primorsko-goranske Policijske uprave. Po riječima glasnogovornika Tomislava Veršića, istragom su obuhvaćene osobe iz Slovenije, među kojima je službenik slovenske krim-policije za kojeg se sumnja da je surađivao s kriminalnom skupinom, te osobe iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a budući da istraga traje, mogla bi se proširiti na još osoba.

ZAGREB - Završeno je sedmomjesečno suđenje petorici optuženih za ratne zločine u Konačištu ratnih zarobljenika u Kerestincu, a nepravomoćna presuda zagrebačkog Županijskog suda bit će objavljena sutra u podne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙