FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stranke koalicije se oglušile na poziv grčkog premijera za štednju

ATENA, 30. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Stranke vladajuće grčke koalicije oglušile su se u utorak na poziv premijera Samarasa za stvaranje jedinstvenog fronta kako bi se uvele nove mjere štednje, jedan od saveznika iz koalicije je najavio da će glasovati protiv reformi dok ga je drugi kritizirao zato što je preuranjeno rekao da su dogovori zaključeni.

Proturječne izjave iz tri stranke vladajuće koalicije u Grčkoj ukazale su na kaos uoči ključnog glasovanja o mjerama štednje koje se pretvara u najveći ispit vlade otkako je preuzela vlast u lipnju.

Grčka, kojoj prijeti stečaj, mora napraviti rezove u potrošnji i uvesti porezne mjere vrijedne 13,5 milijardi eura te niz reformi kako bi zadovoljila zajmodavce iz EU-a i MMF-a i osigurati novac iz paketa pomoći potreban kako idućeg mjeseca ne bi ostala bez novca.

Dogovor je, međutim, blokiralo odbijanje male stranke Demokratske ljevice da podrži reforme radnog zakonodavstva, što dovodi u iskušenje i druge zastupnike, posebice socijalističkog PASOK-a, da odustanu od davanja potpore te vladu ostavlja pred neizvjesnim glasovanjem u parlamentu idućeg tjedna.

Nakon mjeseci pregovora o planu štednju premijer Antonis Samaras je u utorak objavio da su razgovori zaključeni i pozvao svoje saveznike da podrže paket mjera štednje.

"Što bi se dogodilo ako se odgovor ne prihvati a zemlja ode u kaos?", rekao je Samaras u izjavi. "Takve se opasnosti moraju izbjeći. To je odgovornost svake stranke i osobno svakog zastupnika".

Demokratska ljevica odmah je odgovorila potvrdiši da će glasovati protiv reformi radnog zakonodavstva.

"Demokratska ljevica se borila po pitanju radnih odnosa kako bi zaštitila prava radnika koja su već umanjena", rekla je ta stranka u izjavi. Stranke se "ne slaže s rezultatom pregovora. Demokratska ljevica ostaje na svom stajalištu".

Drugi partner u Samarasovoj koaliciji, socijalistički PASOK, prekinuo je sastanak stranke kako bi dao izjavu u kojoj kritizira Samarasa zato što je rekao da su razgovori zaključeni.

"Preuranjeno priopćenje za tisak koje kaže da je vlada 'učinila što je mogla, ide naprijed te da je svatko tko želi treba slijediti' u najboljem je slučaju nesretan", rekao je u izjavi čelnik PASOK-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙