FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istočnoeuropski liječnici planiraju prosvjede

PRAG, 30. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Liječnici u Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj planiraju slijedećeg mjeseca simboličnu obustavu rada kako bi prosvjedovali protiv malih plaća i reformi koje potkopavaju zdravstvenu zaštitu jer se previše ovlasti prenosi na osiguravajuće kuće.

Liječnici u četiri države kažu da će prestati raditi u podne 20. studenoga ali da prekid rada neće utjecati na pacijente niti na rad bolnica.

Zdravstvena zaštita postala je jedno od najvažnijih pitanja na području istočnoeuropskih članica EU u trenutku kad se vlade tih zemalja bore da smanje rashode kako bi smanjile proračunske deficite.

Liječnici kažu da će zahtijevati da se zdravstvena zaštita zadrži kao javna služba te da će tražiti da osiguravajuće kuće plaćaju realne cijene i da se osiguraju plaće za liječnike koje su 1,5 do tri puta veće od prosječne plaće u tim državama.

Liječnički sindikati poručuju da bi ovaj prosvjed mogao biti uvod u masovnu obustavu rada liječnika širom tog dijela Europe.

"Ovo je posljednje mirno upozorenje vladama regije", kaže predsjednik liječničkog sindikata Mađarske Janos Beltecki.

Na zdravstvenu potrošnju u četiri države otpada sedam do devet posto BDP-a, dok primjerice u bogatijoj Njemačkoj ili Francuskoj izdvajanje za zdravstvo doseže 11 posto BDP-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙