FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruske vlasti ignorirale komemoraciju za žrtve komunizma

MOSKVA , 30. listopada 2012. (Hina/AFP) - Aktivisti koji se bore za ljudska prava u utorak su u Rusiji komemoracijom obilježili sjećanje na milijune žrtava represije iz komunističkog razdoblja u toj zemlji, smaknutih ili prognanih i zatočenih u Gulagu, no događaju nije prisustvovao nijedan visoki državni dužnosnik.

Udrugu za obranu ljudskih prava "Memorial" osnovao je ruski disident, nuklearni fizičar i Nobelovac Andrej Saharov.

Odabran je 30. listopada, jer je istoga datuma 1974. prvi put organiziran Dan političkih zatvorenika u SSSR-u. Obilježili su ga disidenti koji su bili zatočeni u logorima na Uralu i u Mordoviji, a koji su razmišljali o organiziranju štrajka glađu te su odbili raditi.

"Političke represije dio su naše povijestu koji bi naši čelnici najradije zaboravili. Za nas je riječ o sjećanju na žrtve", rekao je jedan od dužnosnika udruge.

Na sjeveru zemlje u Kirovsku, vlasti su zabranile okupljanje, koje je dosad organizirano svake godine, kao i otkrivanje spomen ploče u blizini groblja. U moskovskom predgrađu Butovu gdje se nalazi zajednička grobnica u kojoj su posmrtni ostaci oko 20.000 pogubljenih u staljinističko doba, održana je misa u prisutnosti nekoliko stotina ljudi, a potom su se tijekom cijelog dana čitala imena žrtava.

"Ovakva tragedija bi se mogla ponoviti ako padne u zaborav", rekao je član obitelji jedne od žrtava strijeljanih u Butovu. U ponedjeljak je u Moskvi održano okupljanje u znak sjećanja na staljinističke čistke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙