FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UBS i BP poduprli europske burzovne indekse u oskudnoj trgovini zbog uragana Sandy

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 30. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u utorak u smanjenom obujmu trgovine zbog uragana Sandy, a među dobitnicima izdvajali su se švicarska banka UBS, zbog najavljenog ukidanja 10.000 radnih mjesta, i British Petroleum, zbog povećanja dividende.

Londonski FTSE porastao je 0,9 posto na 5.846 bodova, frankfurtski DAX za jedan posto na 7.277 bodova, dok je pariški CAC skočio 1,5 posto na 3.461 bod.

Volumen trgovanja bio je slab zbog uragana Sandy koji je pogodilo istočnu obalu SAD-a pa Wall Street nije radio.

Pozornost investitora okrenula se izgledima za normalan nastavak rada u srijedu, zadnjeg dana trgovanja u mjesecu.

"Iskreno rečeno, malo smo izgubljeni bez Wall Streeta. Teško je iščitati bilo što iz aktualnih transakcija, s obzirom na mali obujam trgovanja", kazao je Alexandre Tixier, analitičar u tvrtki TradingSat u Parizu.

Vodeći dobitnik bila je banka UBS čije su dionice skočile 5,1 posto, na najvišu razinu u 15 mjeseci, nakon što je potvrdila informaciju o ukidanju 10.000 radnih mjesta.

Njemačka banka Deutsche Bank također je dobila na vrijednosti, i to četiri posto, nakon što je izvijestila o 20-postotnom rastu dobiti prije oporezivanja i povisila ciljano smanjenje broja radnih mjesta.

Dionice BP-a također su bile u središtu pozornosti, u plusu 4,9 posto, nakon što je naftni div objavio da će povećati dividendu drugi put u manje od godinu dana kako bi vratio povjerenje ulagača.

Unatoč pozitivnim reakcijama na rezultate BP-a i Deutsche Banka i na plan UBS-a, ulagači ističu da je još uvijek prisutna zabrinutost za poslovne rezultate kompanija.

Dosada je poslovna izvješća objavilo oko 37 posto kompanija uvrštenih u STOXX 600 indeks, od kojih njih 43 posto nije ispunilo očekivanja o dobiti a 53 posto podbacilo je u stavci prihoda, pokazuju podaci Thomson Reutersa Starmine.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu jedan posto, spustivši se na 8.841 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙