FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: industrijska proizvodnja ponovno u padu?

ZAGREB, 30. listopada 2012. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u rujnu, a očekuje se pad aktivnosti, nakon blagog rasta mjesec dana prije.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u rujnu industrijska proizvodnja skliznula za 3,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom svi očekuju pad, i to u rasponu od 2 do 4,8 posto.

U prvih sedam mjeseci ove godine industrijska je aktivnost neprestano slabila, da bi u kolovozu zabilježila blagi rast od 0,6 posto.

„Rast u kolovozu ponajviše je bio posljedica rasta proizvodnje netrajnih dobara zbog smanjenja zaliha gotovih proizvoda te potražnje turista“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

No, u rujnu se ponovo očekuje silazna putanja industrijskih pokazatelja, što je, smatraju makroekonomisti, ponajviše posljedica slabosti domaće i inozemne potražnje.

„Izostanak domaće te slabljenje inozemne potražnje, uz restrukturiranje i gašenje postojećih proizvodnih kapaciteta, i dalje izazivaju pad industrijske proizvodnje, unatoč višemjesečnom padu zaliha“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Na slabost domaće potražnje ukazuje pad prometa u trgovini na malo šest mjeseci zaredom. U kolovozu, na vrhuncu turističke sezone, potrošnja je oslabila 3,2 posto, a očekuje se i njezin daljnji pad idućih mjeseci.

Istodobno slabi i inozemna potražnja jer je gospodarstvo eurozone uronilo u recesiju, koja će, sudeći po posljednjim makroekonomskim podacima, biti dublja nego što se očekivalo još prije samo nekoliko mjeseci.

„Uz slabu domaću potražnju, na industrijsku se proizvodnju negativno odražavaju i nepovoljna kretanja u Europskoj uniji, našem najznačajnijem vanjskotrgovinskom partneru“, navodi se u anketi Hine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙