FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena "Zelena knjiga izvornih pasmina Hrvatske"

ZAGREB, 29. listopada 2012. (Hina) - "Zelena knjiga izvornih pasmina Hrvatske", djelo grupe autora o postojećem stanju izvornih pasmina i stanju prirodnih staništa te analize njihove uloge i utjecaja na očuvanje ukupne biološke raznolikosti kao i ugroženosti pasmina domaćih životinja Hrvatske, predstavljena je večeras u Izložbenom paviljonu Botaničkog vrta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu.

Predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je kako tu knjigu vidi ne samo kao sjajan izdavački pothvat već misli da ovakva izdanja poput te sjajne knjige imaju i još jednu dalekosežnu poruku - "zelena knjiga za zelenu Hrvatsku".

"Mislim da je taj zeleni pristup, uvažavanje naše prirode i okoliša, jedno od najvažnijih razvojnih odrednica Hrvatske, ne samo radi poljoprivrede i turizma, nego i iz kulturnih i civilizacijskih razloga. Hrvatsku zaista vidim kao zelenu Hrvatsku i vidim da je to njeno osobno fokusiranje", istaknuo je predsjednik Josipović.

Čestitao je Državnom zavodu za zaštitu prirode koji je knjigu izdao u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom te poželio da Hrvatska dobije puno sličnih izdanja iz bliske tematike.

Nenad Strizrep, pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode i izaslanik ministra Mihaela Zmajlovića, istaknuo je kako je ta knjiga još jedno važno izdanje u bogatoj nakladničkoj djelatnosti Državnog zavoda za zaštitu prirode koja za razliku od ranijih koja su bila uglavnom fokusirana na biološku raznolikost, pažnju usmjerava na stočarstvo prepoznajući tu djelatnost kao važan aspekt u upravljanju našim prirodnim okolišem.

"Iako je ovo područje primarno u djelokrugu Ministarstva poljoprivrede treba čestitati v. d. ravnatelja Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorinu Markoviću koji je idejni pokretač i kreator ovog projekta na tome što je prepoznao važnost očuvanja izvornih pasmina kao pretpostavku očuvanja prirodnih staništa i krajobraza", istaknuo je Strizrep. Kazao je kako ta knjiga treba poslužiti kao alat za daljnja istraživanja i propitkivanja na koji način razvijati naše tradicionalno stočarstvo kako bi ga očuvali kao univerzalni izvorni model ali i priliku da ga kao primjer dobre prakse ponudimo i drugim zemljama. Strizrep je svim djelatnicima Državnog zavoda za zaštitu prirode i v. d. ravnatelju čestitao 10. godišnjicu osnutka zavoda.

Davorin Marković je istaknuo da je "ova knjiga podloga koja će doprinijeti boljem razumijevanju biološke raznolikosti u Hrvata". Rekao je da se u knjizi govori o pasminama koje su živjele na ovim prostorima u najvećem dijelu mnogo prije nego su Hrvati uopće došli.

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać rekao je da je ta knjiga izvor vrijednih informacija za sve one čiji je interes očuvanje prirode i biološke raznolikosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙