FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Vijeće ministara stvara zakonsku osnovu za izvoz hrane u EU

SARAJEVO, 29. listopada 2012.(Hina) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je donijelo pravilnike kojima se uređuje sustav nadzora nad proizvodnjom prehrambenih proizvoda sukladan standardima Europske unije, čime se stvaraju zakonske pretpostavke da ta zemlja preko Hrvatske nastavi izvoziti u EU proizvode biljnog i životinjskog podrijetla.

Kako je priopćeno nakon sjednice Vijeća ministara BiH održane u Sarajevu, to je tijelo donijelo pravilnik o organizaciji službenih kontrola proizvoda životinjskog podrijetla namijenjenih ishrani ljudi i pravilnik o higijeni hrane životinjskog podrijetla.

Donošenjem ovih pravilnika provodi se izjednačavanje pravila organizacije službenih kontrola proizvoda životinjskog podrijetla u BiH, kao i posebnih pravila o higijeni hrane životinjskog podrijetla kojih se moraju pridržavati svi proizvođači sukladno odgovarajućim propisima Europske unije.

"Na ovaj se način stvara pravna osnova za izvoz proizvoda životinjskog podrijetla iz Bosne i Hercegovine u zemlje Europske unije", stoji u priopćenju.

Provedba usvojenih pravilnika zadaća je Ureda za veterinarstvo BiH te nadležnih entitetskih i tijela Brčko distrikta.

Vijeće ministara BiH uz to je zadužilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da formira posebnu radnu skupinu koja će izraditi nove prijedloge zakona o hrani, veterinarstvu te o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvitku s ciljem njihova usklađivanja s odgovarajućim direktivama EU-a.

Agencija za sigurnost hrane, Ured za veterinarstvo i Ured za zaštitu zdravlja bilja zaduženi su pripremiti i dostaviti Vijeću ministara BiH na usvajanje pravilnik o mikrobiološkim kriterijima.

Uspostava sustava nadzora kontrole proizvodnje prehrambenih proizvoda u BiH je nužna kako bi tvrtke iz te zemlje od naredne godine mogle izvoziti svoje proizvode u EU.

Temeljem standarda koje propisuje EU, BiH i Hrvatska do sada su postigle dogovor da se izvoz takvih proizvoda obavlja preko dva granična prijelaza - Bijača kod Metkovića na jugu i Gradiška na sjeveru. Ti će prijelazi imati status tzv. BIP-ova (Border Inspection Control).

Sve pošiljke hrane iz BiH namijenjene tržištu EU morat će dobiti posebne potvrde o ispravnosti proizvoda koje bi dodjeljivali laboratoriji u BiH certificirani po standarima koji vrijede u Uniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙