FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sućut Stjepana Mesića u povodu smrti Jože Horvata

ZAGREB, 26. listopada 2012. (Hina) - U povodu smrti hrvatskoga književnika i moreplovca Jože Horvata izraze sućuti njegov supruzi uputio je bivši predsjednik Stjepan Mesić koji ističe da je hrvatska književnost izgubila jednoga od svojih značajnih predstavnika u drugoj polovici dvadesetog stoljeća, a hrvatski antifašisti dosljednoga suborca.

"U povodu smrti Vašega supruga Jože Horvata, istaknutoga hrvatskog književnika, sudionika Narodno-oslobodilačkog rata i angažiranog antifašista, molim Vas da primite izraze mojeg iskrenog i dubokoga suosjećanja", stoji u brzojavu sućuti Stjepana Mesića.

Ističe da je Joža Horvat ostavio dubok i trajan trag u hrvatskoj književnosti, kao i u književnosti na području nekadašnje Jugoslavije, kako svojim djelima što su evocirala dane herojske antifašističke borbe, bez lažne pozlate i s dozom ljudskosti koja je privlačila generacije čitatelja, tako i po svojim putopisnim zapisima, objavljenima u knjigama što su bile rezultat pustolovnih putovanja jedrilicom "Besa" morima svijeta.

"Život ga nije mazio, ali ostao je ustrajan i uspravan do kraja. Antifašizam je bio i ostao njegovo ljudsko uvjerenje i opredjeljenje, što je jasno manifestirao u Drugome svjetskom ratu, ali i u danima Domovinskoga rata. Smrću Jože Horvata Hrvatska je nepovratno siromašnija", navodi se u sućuti bivšega predsjednika Stjepana Mesića.

Hrvatski književnik i moreplovac Joža Horvat umro je danas u Zagrebu u 98. godini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙