FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Twinning projekt za jačanje i razvoj energetskog tržišta

ZAGREB, 25. listopada 2012. (Hina) - Sveobuhvatna analiza hrvatskog nacionalnog energetskog tržišta na temelju koje će biti pripremljene smjernice i preporuke za jačanje i daljnji razvoj unutarnjeg energetskog tržišta u skladu s europskim Ugovorom o energetskoj zajednici najvažniji je cilj danas otvorenog IPA 2009 Twinning projekta, vrijednog 500 tisuća eura.

Projekt "Jačanje i daljnji razvoj unutarnjeg energetskog tržišta u domeni Ugovora o Energetskoj zajednici" provode Ministarstvo gospodarstvo, Hrvatska energetska regulacijska agencija (HERA), Hrvatski operator tržišta energije (HROTE), HEP i Plinacro, u suradnji s austrijskim regulatorom za tržište električne energije i prirodnog plina E-Control, Austrijskom energetskom agencijom te austrijskim Federalnim ministarstvom gospodarstva, obitelji i omladine.

Uređenosti i razvoj energetskog tržišta od iznimne je važnosti za Hrvatsku, koja kao i većina članica Europske unije, nema samodostatnu proizvodnju energije već uvelike ovisi o uvozu. Provedba ovog projekta pridonijet će prilagodbi hrvatskog zakonodavstva i tržišta europskim pravilima, ali i jačanju administrativnih kapaciteta institucija zaduženih za hrvatski energetski sektor, istaknula je na svečanosti otvaranja projekta Kristina Čelić iz Sektora za energetiku Ministarstva gospodarstva, koja je i voditeljica projekta s hrvatske strane.

Šef Odjela za provedbu projekata u Delegaciji EU u Hrvatskoj Richard Masa je pak podsjetio da će se u nadolazećim godinama događati velike promjene u europskoj energetskoj politici u smjeru proizvodnje i korištenja "zelenije" energije.

Energetska tržišta jugoistočne Europe, pa tako i Hrvatska, na tom području imaju još jako puno posla, a energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije bit će jedno od glavnih 'odredišta' investicija iz strukturnih i kohezijskih fondova EU.

Masa je istaknuo da su tim tržištima zajednički i financijski problemi energetskih tvrtki, koji će se riješiti tek kada se energija počne naplaćivati po cijeni koja realno odražava trošak proizvodnje i distribucije te je u tom pozdravio odluku vlade da se određivanje cijene energije prepusti HERA-i.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙