FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zemlje u razvoju prvi puta privukle polovinu izravnih inozemnih ulaganja - UNCTAD

ŽENEVA/ZAGREB, 24. listopada 2012. (Hina) - Smanjena izravna inozemna ulaganja u SAD i Europsku uniju pomogla su zemljama u razvoju da prvi puta privuku polovinu ukupnih izravnih inozemnih ulaganja, izvijestila je agencija Ujedinjenih naroda za trgovinu (UNCTAD).

Ujedno je UNCTAD u redovnoj tromjesečnoj analizi investicijskih trendova, objavljenoj u utorak, upozorila da sada očekuje da će se u cijeloj ovoj godini ukupna izravna inozemna ulaganja "u najboljem slučaju" kretati nešto ispod razine od 1.600 milijardi dolara.

U srpnju je UNCTAD procijenio da će se njihova vrijednost kretati oko razine od 1.600 milijardi dolara.

U prvoj polovini godine ukupna su izravna inozemna ulaganja u svijetu pala osam posto, na 668 milijardi dolara, zbog posustajanja gospodarskog oporavka u drugom tromjesečju, konstatirao je UNCTAD.

Glavni je razlog pada ulaganja smanjeni priljev ulaganja u Sjedinjene Države, za 61 milijardu dolara, ali i pad ulaganja za 23 milijarde dolara u skupinu BRIC, koja obuhvaća Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu.

Priljev ulaganja u tranzicijska gospodarstva jugoistočne Europe, Zajednice Neovisnih Država (ZND) i Gruzije smanjio se 28 posto, na 33 milijarde dolara, zbog snažnih nepovoljnih trendova u razvijenim gospodarstvima, tradicionalno glavnom izvoru ulaganja.

Ujedno su u promatranom razdoblju zemlje u razvoju (bez tranzicijskih zemalja) prvi puta privukle polovinu ukupnih izravnih inozemnih ulaganja, ponajprije zbog oštrog pada ulaganja u SAD i umjerenog pada njihova priljeva u Europsku uniju.

Kina je u prvoj polovini godine zabilježila pad ali je usprkos tome zadržala poziciju najprivlačnijeg odredišta za izravna inozemna ulaganja. Autori izvješća upozoravaju na strukturne prilagodbe ulaganja u Kinu, ističući da se ulaganja u radno intenzivne i jeftine poslovne projekte preusmjeravaju u susjedne zemlje.

Treće mjesto po visini privučenih ulaganja pripalo je Hong Kongu, četvrto Francuskoj, a peto Velikoj Britaniji.

"Spor i mukotrpan oporavak svjetskog gospodarstva, slaba globalna potražnja i pojačani rizici povezani s promjenama regulative i dalje prisiljavaju brojne međunarodne kompanije na suzdržanost kada su u pitanju ulaganja u inozemstvo", stoji u izvješću UNCTAD-a.

"Dugoročne prognoze UNCTAD-a i dalje pokazuju umjereni rast ali rizik novih makrogospodarskih šokova u 2013. može negativno utjecati na izravna inozemna ulaganja", upozoravaju autori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙