FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napetosti na Cipru uoči dolaska Fenerbahčea

NIKOZIJA, 23. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Utakmica Europske lige u četvrtak između AEL Limasola i turskog Fenerbahčea na Cipru bit će pod povećalom UEFE zbog sigurnosnih razloga, a o tom dvoboju se već danima priča na razjedinjenom otoku.

Cipar je od 1974. nakon državnog udara od strane grčke većine i turske invazije podijeljen na dva dijela - turski i grčki dio, a dolazak na utakmicu u Nikoziji već je najavilo oko tisuću pristalica Fenerbahčea, zbog čega su u stanje visoke pripravnosti stavljene sve policijske snage u glavnom gradu Cipra. Domaći klub AEL, koji je prošle sezone postao prvakom nakon 44 godine, jedan je od rijetkih ciparskih klubova koji je lišen politike i ideologije, a u prošlosti su za njega igrali i ciparski Turci.

"AEL od svog postojanja nikad nije imao problema s politikom, niti je ikad imao veze s ideologijama. Nećemo dopustiti nikome da tu slavnu povijest sruši zbog jedne utakmice. Navijači AEL-a neće vrijeđati goste, a pristalice Fenera upozoravamo da nećemo dopustiti nikakvo unošenje turskih zastava na stadion ", kazao je predsjednik AEL-a Andreas Sophocleous, dok manje pomirljivi tonovi stižu s turske strane otoka, koji su ljuti i na Fenerbahče, jer će koristiti zrakoplovnu luku u grčkom, a ne u turskom dijelu.

"Ja sam od malena navijač Fenerbahčea, ali njihova uprava očito ne zna što radi. Onisu izabrali zrakoplovnu luku u Larnaki, a ne zračnu luku Ercan, na kojoj bi bili dostojno dočekani od sunarodnjaka", kazao je vođa turske manjine Serdar Denktaš, koji je dodao da više neće navijati za Fenerbahče ako izgubi na Cipru.

Sportski susreti Grka i Turaka na Cipru u prošlosti su obilovali izgredima. Igrači i vodstvo turske košarkaške momčadi Karsiyaka SK napadnuti su na kraju dvoboja protiv APOEL-a u Nikoziji 2010., dok su navijači nogometnog kluba Anorthosis pretučeni na gostovanju kod Trabzonspora 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙