FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar: Albanija podržava dijalog Srbije i Kosova

TIRANA, 23. listopada 2012. (Hina/AFP) - Albanski ministar vanjskih poslova Edmond Panariti rekao je u utorak u Tirani nakon razgovora sa srbijanskim kolegom Ivanom Mrkićem, prvog sastanka šefova diplomacije dviju zemalja nakon osam godina, da njegova zemlja "podržava i ohrabruje" dijalog Srbije i Kosova.

"Albanija ohrabruje i odlučno podupire dijalog između Srbije i Kosova i želi da konačni rezultat bude srbijansko priznanje Kosova", rekao je Panariti nakon sastanka s Mrkićem.

Obnova dijaloga Beograda i Prištine "pokazala bi spremnost (Beograda) da za sobom ostavi prošlost, nasilje i pomogla bi Srbiji i Kosovu da se jasno okrenu prema europskoj budućnosti", rekao je Panariti te istaknuo da Tirana želi dobrosusjedske odnose i suradnju sa Srbijom.

Srbija "želi razvijati snažne odnose s Albanijom i pronaći točke koje nas povezuju unatoč različitim pogledima na Kosovo", rekao je Mrkić.

Nekoliko desetaka pristaša nacionalističkog pokreta "Crveno i crno" prosvjedovalo je pred zgradom ministarstva vanjskih poslova u Tirani.

Uvod u pokretanje kosovsko-srbijanskog dijaloga bio je susret predsjednika srbijanske valde Ivice Dačića s kosovskim kolegom Hashimom Thacijem u petak u Bruxellesu pod okriljem Europske unije. Dijalog dviju zemalja otvoren je službeno u ožujku 2011., no ostao je mrtvo slovo na papiru jer Beograd odbacuje jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova iz 2008. i smatra ga svojom povijesnom pokrajinom.

Kako je izvjestila srbijanska agencija Tanjug, Mrkić je rekao da je tijekom razgovora u Tirani "bilo riječi i o Kosovu", ali da se nije detaljnije razgovaralo o dijalogu između Srbije i Kosova. Uoči posjeta Albaniji, Mrkić je srbijasnkim medijima najavio stvaranje podlobe za bolju suradnju Srbije i Albaije i podsjetio da već dugo nijedan srbijanski šef diplomacije nije putovao u Tiranu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙