FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN osuđuju "terorističko" ubojstvo libanonskog dužnosnika sigurnosti

NEW YORK, 20. listopada 2012. (Hina/Reuters/AFP) - Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je u petak bombaški napad u kojem je danas ubijen visoki libanonski dužnosnik sigurnosti general Wissam al-Hassan te je zatražilo prestanak pokušaja destabilizacije Libanona putem političkih ubojstava.

"Članovi Vijeća sigurnosti snažno osuđuju napad u Bejrutu u kojemu je ubijen brigadni general Wissam al-Hassan", objavilo je u jednoglasno usvojenoj izjavi petnaestočlano Vijeće. U izjavi se nedvosmisleno osuđuje svaki pokušaj destabilizacije Libanona putem političkih ubojstava i traži trenutačan prestanak upotrebe nasilja protiv političkih ličnosti. Također se ističe potreba da se počinitelji i organizatori ubojstva dovedu pred sud te se poziva Libanonce na očuvanje nacionalnog jedinstva.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je tijekom dana u odvojenoj izjavi bezrezervno osudio atentat i zatražio provođenje sveobuhvatne istrage.

Ubijeni čelnik libanonske obavještajne službe Wissam al-Hassan bio je sunitski musliman blizak Saadu Haririju, čelniku libanonske oporbe koji se protivi sirijskome režimu. Hariri je upravo režim u Damasku optužio da stoji iza današnjeg ubojstva.

Obavještajna služba libanonskih Unutarnjih sigurnosnih snaga (FSI) imala je važnu ulogu u uhićenju bivšeg libanonskog ministra Michela Samahe 9. kolovoza. Samaha je bio pristaša sirijskog režima, a uhićen je u okviru afere o zapljeni eksploziva koji se trebao postaviti na sjeveru Libanona. Smatra se da je današnje ubojstvo osveta Assada zbog toga jer nisu mogli iskoristiti Michela Samahu.

Obavještajna služba FSI-ja bila je važna i u potrazi za počiniteljima napada i ubojstava političkih uglednika, uglavnom protivnika Damaska, od 2005. do 2008., za koje se sumnjiči sirijski režim.

Ubojstvo bivšeg premijera Rafica Haririja, Saadova oca, 2005. potaknulo je nerede u Libanonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙