FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Van Rompuy čestitao Josipoviću na medalji za toleranciju

ZAGREB, 18. listopada 2012. (Hina) - Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy uputio je čestitku hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, povodom uručenja Europske medalje za toleranciju, u kojoj Josipoviću zahvaljuje na političkoj viziji i neumornim naporima, priopćeno je u četvrtak iz Ureda predsjednika.

"Vašom predanošću pomirbi na zapadnom Balkanu i Vašim iznimnim postignućima u promicanju tolerancije zaslužili ste ovu nagradu. Zahvaljujući Vašoj političkoj viziji i neumornim naporima, Hrvatska sada ima ključnu ulogu u regionalnoj pomirbi, postavljajući kulturu tolerancije u samo središte ovog procesa", napisao je Van Rompuy.

"Predstojeći pristup Hrvatske Europskoj uniji pokazuje velika postignuća Hrvatske kao i veliku moć preobrazbe koju proces proširenja ima u jačanju stabilnosti i demokracije. Hrvatska je sada ohrabrena da poveća napore u ograničenom broju područja i da učvrsti napredak kako bi osigurala svoj pristup 1. srpnja 2013. godine. Predan sam tomu da poduprem Hrvatsku u tom nastojanju", stoji u čestitki predsjednika Europskog vijeća.

Hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću i bivšem srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću dodijeljena je Europska medalja za toleranciju na svečanosti u utorak navečer u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Nagradu je dodijelilo Europsko vijeće za toleranciju i pomirenje (ECTR) čiji su supredsjedatelji bivši poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski i predsjednik Europskog židovskog kongresa Moshe Kantor, a članovi istaknuti politički lideri, znanstvenici, dobitnici Nobelove nagrade koji su u svom djelovanju pridonijeli promoviranju tolerancije.

Nagrada Josipoviću i Tadiću dodijeljena je za "promicanje istine, tolerancije i pomirenja" te za "javno priznanje i izražavanje žaljenja zbog stradanja proizašlih iz djela koja su počinili državljani vaših država", kaže se u obrazloženju nagrade koju je utemeljio bivši poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙