FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV - Sport u 21 sati

ZAGREB, 16. listopada 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sati:

DUGOPLJE - Hrvatska nogometna U-17 reprezentacija upisala je i drugu pobjedu na kvalifikacijskom turniru za kadetsko europsko prvenstvo. Nakon trijumfa protiv Izraela (4:2) odabranici izbornika Ivana Gudelja pobijedili su u Dugopolju pred 1.500 gledatelja Kazahastan 2:0. Strijelci su bili Petar Mamić (18) i Josip Bašić (40). U drugoj utakmici skupine Izrael je pobijedio Tursku 4:2. Hrvatska za tri dana igra protiv Turske, a Izrael protiv Kazahstana. Na ljestvici vodi Hrvatska sa šest bodova, Turska i Izrael imaju po tri boda, a na začelju je Kazahstan bez bodova. Dalje idu prve dvije ekipe, a Hrvatskoj je za prolaz dovoljan remi protiv Turske, te poraz manje od tri gol razlike.

SKOPLJE - Nastavljaju se sukobi srpskih i makedonskih navijača u Skoplju uoči utakmice Makedonija - Srbija u kvalifikacijama za svjetsko nogometnog prvenstvo 2014. U posljednjem incidentu stradala su trojica srpskih navijača koji su izbodeni noževima. Ozlijeđeni su prevezeni u bolnicu, a njihovi životi nisu ugroženi. U ranijem incidentu, masovnoj tučnjavi koja se oko 13.30 sati dogodila u starom dijelu Skoplja ozlijeđena su dvojica srpskih navijača. Do sukoba je došlo ispred centra Mavrovka, a stradali su jedan 29-godišnjak i jedan 17-godišnjak iz Podgorice. Iz gradske bolnice u Skoplju potvrđeno je da su dvojica navijača primljena s lakšim ozljedama i da su nakon ukazane pomoći pušteni.

Utakmica Makedonija – Srbija je visokog rizika i makedonska policija je od ranog jutra na ulicama Skoplja, a nakon ovog incidenta dodatno su pojačane kontrole u središtu grada i oko stadiona Filip II. Tenzije uoči utakmice dodatno su porasle nakon najave skupine srpskih huligana kako dolaze u Makedoniju 'razbiti skopske Albance'.

BUENOS AIRES - Nogometni izbornik Argentine Alejandro Sabella izjavio je da Lionel Messi praktično nije u stanju pružiti lošu partiju, te da je postao pravi vođa reprezentacije. "Teško mi je zamisliti da Messi može loše odigrati neku utakmicu, a pogotovo ne sada, kada je u velikoj formi i stalno postiže golove. Kada u momčadi imate igrača kao što je Messi važno je da ima svoj mir i da je zadovoljan, a to je zadaća cijele momčadi", rekao je izbornik Sabella uoči gostovanja kod Čilea u kvalifikacijama za SP 2014. Nakon brojnih kritika argentinskih medija da u dresu reprezentacije igra puno slabije negoli u Barceloni, Messi je u kvalifikacijama za SP pokazao da su u krivu. Dosad je u osam susreta zabio 6 golova, te je jednako dobro asistirao svojim suigračima. Na polovici južnoameričkih kvalifikacija na ljestvici vodi Argentina sa 17 bodova, slijede Kolumbija i Ekvador sa 16, te Urugvaj i Čile sa po 12 bodova.

MADRID - Prema pisanju engleskih listova vratar Leicester Cityja Danac Kasper Schmeichel (25) trebao bi na vratima Real Madrida naslijediti Ikera Casillasa (31). Premda je Casillas i dalje jedan od najboljih vratara na svijetu, Mourinho je krenuo u potragu za njegovim nasljednikom. Stoga je zatražio od trenera golmana Silvina Loura da pronađe mladog vratara koji će biti adekvatna zamjena za dugogodišnjeg čuvara 'Galacticosa'. Nakon duže potrage jedino je Kasper Schmeichel, sin legendarnog danskog vratara Petera Schmeichela ispunio sve uvjete.

Mladi Schmeichel karijeru je započeo u Manchester Cityju, a nakon kaljenja u Darlingtonu, Buryju, Falkirku, Cardiff Cityju i Coventry Cityju, 2009. je preselio u Notts County. Potom je jednu sezonu branio za Leeds United, a od 2011. je član Leicestera.

MINSK - Jedan od posljednjih europskih diktatora Aleksandar Lukašenko, koji čvrstom rukom vlada Bjelorusijom već 18 godina, obrušio se na nacionalnu nogometnu reprezentaciju nakon poraza od aktualnog svjetskog i europskog prvaka Španjolske (0:4) u kvalifikacijama za SP 2014. "U životu nisam vodio takvu sramotu za naš narod. Oprostite mi na izrazu, ali naši nogometaši su se 'us.. u gaće'. Izašli su na teren, a ruke i noge su im se tresle od straha. Može ih biti sram," kazao je Lukašenko, te dodao: "Jeste li vidjeli Gruzijce kako su se borili kao lavovi. Ginuli su za svoj dres i Španjolska je tek u završnici utakmice izborila pobjedu."

Bjeloruski predsjednik, koji je ujedno i čelni čovjek Bjeloruskog olimpijskog odbora, zatražio je od 'svog naroda' da stadion u Minsku mora biti pun protiv Španjolske nadajući se iznenađenju, no 'furija' je bez suviše problema osvojila tri boda.

"Što sam dobio za uzvrat ? Pljusku i razočaranje," kazao je Lukašenko. Lukašenko se već godinama nalazi na udaru kritika europskih čelnika koji ga optužuju za kršenje ljudskih prava i represiju nad civilnim stanovništvom.

DAKAR - Nogometna reprezentacija Senegala diskvalificirana je iz Afričkog Kupa nacija 2013. nakon što su njezini navijači prekinuli utakmicu kvalifikacija protiv Obale Bjelokosti u 71. minuti. Navijači su prekinuli susret u 71. minuti pri vodstvu Obale Bjelokosti 2:0. Kako je Obala Bjelokosti u prvoj utakmici pobijedila 4:2 bilo je potpuno jasno da Senegal ispada pa su njegovi navijači zapalili vatru na tribinama, te zasuli travnjak raznim predmetima. Policija je morala upotrijebiti suzavac da smiri situaciju, a gostujuće igrače i 300-tinjak navijača sklonila je na travnjak dok nije uspostavila kontrolu situacije. Neredi su nastavljeni i na ulicama oko stadiona, a u izgredima je ozlijeđeno desetak osoba. Afrička nogometna federacija (CAF) registrirala je utakmicu rezultatom 2:0, a Senegal je izbačen iz natjecanja.

Završni turnir Afričkog Kupa nacija održat će se početkom iduće godine u Južnoj Africi.

WROCLAW - Nogometna reprezentacija Brazila deklasirala je Japan 4:0 u prijateljskom susretu igranom u Wroclawu. Golove za 'Selecao' postigli su Paulinho (12), Neymar (25-11m, 47) i Kaka (75). Brazil je pružio impresivnu predstavu protiv Japana koji je u gotovo identičnom sastavu prije nekoliko dana u Parizu iznenadio Francusku (1:0). Brazil je mogao i uvjerljivije slaviti, no Kaka i Hulk su uzdrmali vratnicu, a odabranici Mano Menezes zapucali su i četiri zicera. Bila je to šesta uzastopna pobjeda Brazila koji u tih šest susreta zabio 24 gola, te prvi poraz Japana u zadnjih osam utakmica.

RIJEKA - Kandidatura Rijeke za domaćinstvo 3. Europskih sveučilišnih igara 2016. godine zajedno sa Zagrebom prihvaćena je danas na gradonačelnikovu kolegiju. Europska sveučilišna sportska asocijacija (EUSA) odlučit će o domaćinstvu ovih igara početkom lipnja 2013. godine, a ako hrvatska kandidatura bude prihvaćena to će, s oko 6000 sudionika, biti najmasovniji sportski događaj u Hrvatskoj uopće. Pročelnik gradskog odjela za sport i tehničku kulturu Veljko Karabaić kazao je da je predviđeno da igre traju dva tjedna tijekom kojih bi se studenti i studentice natjecali u 20 sportova. U Rijeci bi se oko 2000 mladih sportaša natjecalo u rukometu, odbojci, odbojci na pijesku, judu, squashu, plivanju i vaterpolu. Rijeka se kandidira za domaćinstvo temeljem procjene da postojeća sportska infrastruktura, a pogotovo novoizgrađeni kompleks bazena na Kantridi, atletska dvorana na Kantridi i rukometna dvorana u Centru Zamet, osiguravaju uvjete za organizaciju natjecanja u ovim sportovima. Za potrebe ESI - a ubrzalo bi se dovršenje izgradnje sveučilišnog kampusa na Trsatu i to smještajnog dijela s 1500 kreveta, gdje bi tijekom igara bili smješteni natjecatelji. To je idealna prilika za uređenje nedostajućih sportskih terena, parka i ostalih dijelova infrastrukture u kampusu te slijedom toga povećanje studentskog standarda, procijenjeno je.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo da su motivi Rijeke da se kandidira višegodišnje iskustvo u organizaciji nekoliko sveučilišnih prvenstava, poput 7. Europskog sveučilišnog prvenstva u odbojci i 1. Europskog sveučilišnog prvenstva u bridgeu te 6. Europskog sveučilišnog prvenstva u rukometu te poticanje izgradnje infrastrukture.

BERLIN - Njemački gradovi Berlin ili Hamburg mogli bi se kandidirati za domaćina olimpijskih ljetnih igara 2024., izjavio je u utorak predsjednik Njemačke konfederacije olimpijskih sportova Thomas Bach. Bach je izjavio da su oba grada iskazala interes za kandidiranje za Igre. Zadnje olimpijske igre koje su organizirane u Njemačkoj održane su 1972. u Muenchenu. Tokyo, Istanbul i Madrid natječu se za domaćinstvo Igara 2020., s tim da je moguća pobjeda japanskog glavnog grada čime rastu izgledi da neki europski grad dobije domaćinstvo igara četiri godine kasnije. Sjedidnjene Države su također zainteresirane za kandidaturu za Igre 2024., nadajući se da će ugostiti najveći sportski događaj prvi put nakon Atlante 1996. Domaćin OI bit će izabran iduće godine, a kampanja za domaćinstvo 2024. počinje 2015.

ZUERICH - FIFA je u utorak donijela doživotnu zabranu igranja za nikaragvanskog nogometaša Armanda Collada, potvrdivši tako presudu Nikargvanskog nogometnog saveza (Fenifut). Colladu (26) je Nikaragvanski nogometni savez zabranio doživotno bavljenje nogometom zbog "prijateljske utakmice između Nikaragve i Gvatemale koja je igrana 4. rujna 2010", objavila je FIFA. Tu je utakmicu Gvatemala dobila 5-0.

Fenifut je zabranu igranja Colladu donio u siječnju zbog "djela protiv sporta i časti zemlje", ali nije izričito spominjao namještanje utakmica. U srpnju je prošle godine salvadorski list "El Grafico" imenovao Collada kao jednog od četiri člana singapurske bande koja podmićuje igrače kako bi manipulirala utakmicama u CONCACAF-ovoj Ligi prvaka. To je uključivalo utakmicu između Real Salt Lake Cityja i Araben Unida kolovozu 2010. Optužbe su se ponovile i ovaj srpanj kada je sportski kanal ESPN objavio da je Collado pokušao ponuditi novac igračima salvadorskog kluba kako bi manipulirao utakmicama u istom natjecanju. Collado je igrao za reprezentaciju Nikaragve od 2008. do 2010. Klupsku karijeru imao je u s klubovima America i Real Esteli u Nikaragvi i u Once Municipal, Nejapau i Alianzi u Salvadoru.

BERLIN - Njemački reprezentativac Miroslav Klose, koji je nedavno priznao da je zabio gol rukom u talijanskom prvenstvu, primit će u utorak u Berlinu nagradu Fair-Play Njemačkog nogometnog saveza (DFB), nekoliko sati prije početka kvalifikacijske utakmice za SP 2014. između Njemačke i Švedske. "Sudac me pitao jesam li dirao loptu rukom. Priznao sam i to je bilo najmanje što sam mogao učiniti", kazao je Klose. "Ima toliko mladih koji gledaju televiziju i kojima smo uzori", dodao je. Krajem rujna Klose, koji igra za Lazio, zabio je gol dotaknuvši lagano loptu rukom i time doveo svoju momčad u vodstvo od 1-0 u utakmici protiv Napulja. Proslavio je gol prije nego je priznao što je napravio, a njegov potez su pozdravili igrači Napulja koji su na kraju pobijedili sa 3-0. Njemački reprezentativac je primio ovu nagradu i 2005. kada je, igrajući za Werder iz Bremena, ispravio odluku suca koji je svirao prekršaj za kazneni udarac na njemu. Klose će na utakmici protiv Švedske proslaviti 126. nastup uza reprezentaciju za koju je zabio 65 golova.

ZURICH - Međunarodni nogometni savez (FIFA) pokrenuo je disciplinski postupak protiv izbornika švicarske reprezentacije Ottmara Hitzfelda zbog uvredljive geste koju je uputio prema sucu tijekom kvalifikacijskog susreta za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu protiv Norveške koji je odigran u petak (1-1). Hitzfeld je u jednom trenutku sucu Davidu Fernandezu pokazao srednji prst. Kako je Hitzfeld tu gestu zadržao samo na djelić sekunde sudac ju nije niti primjetio, ali je taj potez izazvao dosata rasprave u mirnoj Švicarskoj, pa je FIFA odlučila pokrenuti postupak. Hitzfeld ima rok od 10 dana u kojem mora izložiti svoju verziju incidenta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙