FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IFRC: Više od 70 milijuna prisilnih migranata u svijetu

ŽENEVA, 16. listopada 2012. (Hina/AFP) - Nešto više od jedan posto svjetskog stanovništva, oko 72,4 milijuna ljudi, prisilni su migranti, čiji se broj sustavno povećava, obznanio je Međunarodni savez društava Crvenog križa (IFRC) u redovnom godišnjem izvješću o katastrofama, objavljenom u utorak.

"Taj se broj povećava svake godine, a većina migranata živi ili u dugotrajnom izbjeglištvu ili su zauvijek ostali bez imovine", stoji u izvješću IFRC-a, uz procjenu da je "danas više od 20 milijuna izbjeglica i prognanika suočeno s dugotrajnim egzilom".

Navodi se i cijena troškova koju međunarodna zajednica plaća za prisilne migrante, a koje IFRC procjenjuje na najmanje 8 milijardi dolara (45 milijardi kuna) na godinu.

Ujedinjeni narodi izbjeglicama smatraju oko 15 milijuna prisilnih migranata, kojima treba pridodati milijun tražitelja azila kojima još nije riješen konačni status te 26,4 milijuna prognanika zbog sukoba u vlastitoj zemlji. Oko 15 milijuna bilo je primorano napustiti domove zbog prirodnih nepogoda i prijetnji katastrofe, a 15 milijuna je raseljeno zbog razvojnih projekata, poput brana i pripadajućih akumulacijskih jezera.

Nerazvijene i zemlje u razvoju primaju "neproporcionalno velik dio" prisilnih migranata, koji u progonstvu žive, općenito gledajući, loše, tvrdi IFRC. Uz ostalo, osobe koje bježe iz svojih domova pred oružanim sukobima u svojoj zemlji vrlo često završavaju u jednako nestabilnom okružju kao što je ono iz kojeg su otišli, poput Afganistanaca u Pakistanu, Iračana u Siriji ili Somalaca u Jemenu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙