FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pedeset projekata za 50. rođendan Viennala

BEČ, 16. listopada 2012. (Hina) - Bečki međunarodni filmski festival "Viennale 2012", koji ove godine obilježava 50. obljetnicu osnutka, održat će se od 25. listopada do 7. studenog, a imat će najbogatiji filmski program do sada, koji je nadopunjen s 50 različitih projekata, najavili su organizatori na konferenciji na novinstvo u utorak u Beču.

Progam Viennala 2012. obuhvaća oko 300 igranih, dokumentarnih, kratkometražnih i dugometražnih filmova. U okviru festivala održat će se 50 posebnih priredbi i projekata na različitim mjestima i u različitim gradovima, od izložaba i koncerata, preko gala večeri do predavanja, rasprava, predstavljanja novih knjiga i publikacija.

Za bečkog gradonačelnika Michaela Haeuptla, Viennale sa više od 10.000 posjetitelja vrhunac je kulturnog kalendara Beča i jamstvo filmske kvalitete.

"50 godina Viennala obilježavamo s ponosom i velikom radošću", kazao je ravnatelj festivala Hans Hurch, dodavši kako se festival koji je pokrenut kao privatna inicijativa nekolicine filmskih entuzijasta razvio u priznati međunarodni događaj.

Bečki savjetnik za kulturu i znanost Andreas Mailath Pokorny, čestitajući 50. jubilej, naglasio je kako grad Beč podupire tu značajnu filmsku međunarodnu priredbu.

Grad Beč je ove godine za Viennale izdvojio oko 50 tisuća eura.

Posebnost je ovogodišnjeg festivala bit će retrospektiva filmova Fritza Langa i hommage glumcu Michaelu Caineu, u okviru kojega će biti prikazano 10 Caineovih filmova, a pod naslovom "filmski rad između eksperimenta i politike" bit će prikazano devet filmova talijanskog redatelja Alberta Grifija.

Za 50. rođendan Viennala dolazak u Beč najavili su brojni austrijski i međunarodni glumci i redatelji, između ostalih Klaus Maria Brandauer, Michael Caine, Hal Hartley, Isabelle Huppert, Marina Abramović i Cate Blanchett.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙