FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICMP: Uspostaviti popis nestalih u ratu

SARAJEVO, 16. listopada 2012.(Hina) - Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina trebaju nastaviti suradnju u traganju za osobama nestalim tijekom ratnih sukoba, a važan korak u tom pravcu bila bi uspostava regionalnog popisa nestalih, zaključak je dvodnevnog sastanaka predstavnika triju država što je u utorak završen u Lukavcu kod Tuzle u BiH.

Sastanak je organiziralo Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) sa sjedištem u Sarajevu, a sudjelovali su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, povjerenstva vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i povjerenstva za nestale osobe srbijanske vlade.

Kako je navedeno u zajedničkom priopćenju objavljenom nakon sastanka, postignut je dogovor o daljim koracima potrebnima za uspostavu regionalnog pospisa nestalih osoba.

Procijenjuje se kako je 40 tiduća osoba nestalo tijekom ratova na području bivše Jugoslavije. Od toga je 30 tisuća nestalo u BiH, oko šest i pol tisuća u Hrvatskoj te oko četiri i pol tisuće tijekom sukoba na Kosovu. Do sada je pronađeno 70 posto od ukupnog broja nestalih.

Predstavnici vladinih tijela na sastanku u Lukavcu su razgovarali i o statusu bilateralnih sporazuma o suradnji u rješavanju pitanja nestalih osoba između BiH, Hrvatske i Srbije, te su zaključili kako bi potpisivanje tih sporazuma pomoglo ubrzanju rješavanja pitanja nestalih.

Uspješna suradnja triju država rezultirala je rješavanjem više od 400 slučajeva od zajedničkog interesa, koji ne bi mogli biti riješeni na drugi način, rečeno je na konferenciji.

U okviru zajedničkog projekta identifikacija između Hrvatske i ICMP-a riješeno je dodatnih 400 slučajeva.

"Iznimno sam zadovoljan provedbom projekta zajedničkih identifikacija kroz koji je riješen veliki broj slučajeva i nadam se da ćemo i dalje raditi na njegovom unaprjeđenju", izjavio je Ivan Grujić, predsjednik povjerenstva hrvatske vlade za zatočene i nestale osobe.

Grujić smatra kako će regionalni popis nestalih biti važno sredstvo u procesu traženja, a onda i dokument koji će pridonijeti utvrđivanju stvarnog stanja tijekom traganja za nestalima.

Idući radni sastanak predstavnika triju država zaduženih za rješavanje problema nestlih planiran je do kraja 2012. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙