FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor pojedinačno o Bajićevu izvješću

ZAGREB, 16. listopada 2012.(Hina) - Oporbeni zastupnici Hrvatskih laburista i HDSSB-a danas su i u pojedinačnoj saborskoj raspravi o radu državnim odvjetništava u 2011. prozivali glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da radi po diktatu politike, a ne sukladno potrebama hrvatskog društva da se stane na kraj korupciji i kriminalu.

"Ne znam je li glavni državni odvjetnik Mladen Bajić dio političkog ili pravosudnog 'establishmenta'. Često vidim da je više u politici nego u pravosuđu", poručio je Branko Vukšić (Hrvatski laburisti).

Nije mu lako, dodao je, odgonetnuti Bajićevu ulogu u pravosuđu, enigmom ocijenivši odnos svake vlasti prema njemu.

"Kada je SDP bio u poziciji tada je bio kritičan prema Bajiću, kada je na vlasti tih je kritika daleko manje. Jedan kolega iz SDP-a, sadašnji ministar, u prošlom je mandatu Bajića nazvao stand-Bajić zbog toga što drži mnoge slučajeve u ladici, a sada odjednom preko noći, kada se vlast promijenila, sada je moving-Bajić, sve se pokreće", istaknuo je Vukšić.

Na njegove prozivke kako DORH nije reagirao na tvrdnje HDSSB-ovca Ivana Drmića da je Ivo Sanader na čelo HDZ-a, a time i Vlade, došao krađom glasova, replikom je reagirao Dinko Burić (HDSSB), rekavši kako je glavni državni odvjetnik "bio sluga tadašnjeg premijera Ive Sanadera".

"Kako će politika biti vjerodostojna, kako ćemo mi saborski zastupnici biti vjerodostojni ako ne znamo odgovore na pitanja, ako nam ne kažu što se dogodilo i jedanput nam zatvore usta da ne govorimo o tome. To je otišlo u nepovrat. Mi smo izgubili povjerenje naroda zbog toga, političari su na dnu dna", odgovorio mu je Vukšić.

Sandra Petrović (SDP) pozvala je glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da kritike iz današnje rasprave uzme kao podstrek za daljnji rad te preporuke kako bi izvješće o radu državnih odvjetništava za ovu godinu bilo i bolje.

Složila se s Bajićem u zabrinutosti da bi, ne stane li se na kraj curenju u medije informacija iz kaznenih predmeta, to značilo daljnje ugrožavanje kaznenog postupka.

"Ako ovaj problem eskalira, ako se taj problem ne riješi, mislim da ćemo se mi nakon Wikileaksa i nakon Vatileaksa baviti problemom Krimileaksa", poručila je Petrović.

Jadranka Kosor (HDZ) odbacila je optužbe da je, kao premijerka, početkom 2010. godine s Mladenom Bajićem dogovorila politički progon Ive Sanadera nakon njegova izbacivanja iz stranke, a o čemu je Sanader govorio za nedavnog gostovanja u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2".

Toga dana kada se susrela s Bajićem, kazala je, tema razgovora je bila potraga za tzv. topničkim dnevnicima kao važno pitanje za zaključenje pregovaračkog poglavlja 23., a na tom je sastanku u Vladi bio i tadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, današnji predsjednik HDZ-a.

Podsjetila je da je Sanader 2010. aktivirao svoj zastupnički mandat, a to je koincidiralo s vremenom kada je SDP podnio zahtjev za njezinom smjenom s dužnosti premijerke.

Sanader je tada, naglasila je Kosor, kao zastupnik zaštićen imunitetom mogao u sabornici govoriti o političkom progonu, "ako je bilo tko, pa i bivši premijer, imao ikakvog dokaza da se radilo o političkom progonu".

"Mogu ustvrditi, govoreći o vremenu kada sam bila na čelu izvršne vlasti, da nikada ni u jednom trenutku nije bilo nikakvog političkog pritiska ni na Bajića, ni na Cvitana, da se prema nekome započne istraga ili da se istraga zaustavi. Nije bilo poticanja, ali isto tako nije bilo ni političkog zaustavljanja", poručila je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙