FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rajoy: Nobel EU-u "jača potporu boljoj integraciji"

BILBAO, 13. listopada 2012. (Hina/AFP) - Predsjednik španjolske vlade Mariano Rajoy izrazio je u subotu zadovoljstvo zbog toga što je Europska unija dobila Nobelovu nagradu za mir koja, po njegovoj ocjeni, jača potporu boljoj gospodarskoj i političkoj integraciji europskog prostora.

"Nobelova nagrada za mir dodijeljena Europskoj uniji reafirmacija je našeg europejstva", rekao je Rajoy u Bilbau na izbornom skupu prije regionalnih izbora u Baskiji 21. listopada, u času kada je Španjolska izložena pritisku da zatraži financijsku pomoć od svojih europskih partnera.

"To jača našu potporu snažnijoj političkoj, gospodarskoj, monetarnoj i fiskalnoj integraciji i bržoj bankovnoj uniji", dodao je.

Rajoy je nakon susreta u srijedu u Parizu s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom jasno pokazao zanimanje za stvaranje europske bankovne unije do konca godine, o čemu je načelna odluka donesena na summitu europskih čelnika u lipnju.

"Razgovarali smo o bankovnoj, fiskalnoj pa i političkoj uniji. Želimo da se te odluke provedu", dodao je, istaknuvši da "nema nikakva razloga da se ono što je odlučeno u lipnju ne provede u prosincu".

Nobelov odbor je u petak dodijelio EU-u - u kojemu je trenutačno 27 zemalja - nagradu za mir ocijenivši da su Unija i ustanove koje su joj prethodile "više od 60 godina pridonosili promicanju mira, pomirbe, demokracije i ljudskih prava".

Dodjela nagrade EU-u bila je iznenađenje zbog toga što je Unija u ovom času sučeljena s najvećim izazovom u nekoliko zadnjih desetljeća zbog duboke podjele između bogatih zemalja sjevera koje predvodi Njemačka i juga, među kojima je i Španjoska, koje stenju pod teretom duga i mjerama štednje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙