FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 70. obljetnica Kalničkog partizanskog odreda

KALNIK, 13. listopada 2012. (Hina) - Hrvatski i koprivničko-križevački Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA) proslavili su danas na Kalniku 70. obljetnicu formiranja Kalničkoga partizanskoga odreda.

Uz obljetnicu su položeni vijenci kod spomenika u Vojakovačkom Osijeku i na Kalniku te otvorena izložba fotografija o Kalničkom partizanskom odredu.

Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ivan Pal rekao je da se nikada ne smijemo odreći našeg antifašizma, jer niti Hrvatske ne bi bilo bez antifišastičke borbe.

Nekadašnji partizanski kurir i poslijeratni general, član Predsjedništva SABA-e Vinko Šunjara rekao je da niti danas nisu zadovoljni tretmanom i odnosom prema antifašizmu i svojim socijalnim pravima.

"Ne tražimo ništa više nego što je 2005. usvojio Hrvatski sabor u Deklaraciji o antifašizmu. Niti današnja vlast za to nema sluha. Mi smo strpljivi, ali to nije samo socijalno, već i političko i društveno pitanje te odnosa prema civilizacijskoj stečevini i časnoj skrbi o ljudima koji su u poodmakloj dobi“, rekao je Šunjara.

Kalnički partizanski odred formiran je 29. ožujka 1942. godine. Odred je imao 3600 boraca, a dao je čak 15 narodnih heroja.

Današnjoj svečanosti nazočili su, među ostalim, Aleksandar Broz, sin Josipa Broza Tita i Goran Štrok, sin komandanta Kalničkoga partizanskoga odreda Izidora Štroka.

Sudionike su pozdravili i predsjednik županijske Udruge Saveza antifašističkih boraca i antifašista Rudolf Kahlina i načelnik kalničke općine Božidar Kovačić, a na ratne dane podsjetio je borac Kalničkoga partizanskoga odreda Drago Mrkoci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙