FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanska vlada pesimističnija u procjenama za gospodarstvo

TOKIO, 12. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Japanska vlada objavila je u listopadu pesimističniju prognozu za svoje gospodarstvo treći mjesec zaredom zbog pojačane zabrinutosti koju izaziva europska dužnička kriza i usporavanje u Kini.

To je najduže razdoblje pogoršanih procjena od 2008. i propasti banke Lehman Brothers kada je vlada objavljivala pesimističnije procjene za gospodarstvo pet mjeseci zaredom i naglašava strahovanja Tokija da bi dugotrajno usporavanje svjetskog gospodarstva moglo ponovno gurnuti Japan u recesiju.

Ministar gospodarstva Seidži Maehara rekao je da, iako je prerano za procjene o eventualnom klizanju Japana u recesiju, gospodarski trend je slab jer slaba globalna potražnja šteti izvozu.

"Dodatno usporavanje globalnog rasta i oscilacije na financijskim tržištima mogu naštetiti japanskom gospodarstvu, što su rizici kojih moramo biti svjesni", rekao je u petak Maehara na konferenciji za novinare.

Pogoršana procjena nadovezala se na prošlotjedno upozorenje središnje banke da gospodarska aktivnost u Japanu usporava i da se možda neće oporaviti prije sredine iduće godine.

"Gospodarski oporavak oslabio je u posljednje vrijeme zbog usporavanja globalnog gospodarstva, iako se i dalje nazire određeni kontinuitet", priopćila je vlada u najnovijem mjesečnom izvješću objavljenom u petak.

Pad potražnje u inozemstvu i slabi izvoz potaknuli su vladu da snizi i procjenu industrijske proizvodnje i poslovnih očekivanja kompanija.

Japansko gospodarstvo dosad je bilježilo bolje rezultate od većine zemalja u skupini najbogatijih gospodarstava svijeta G7 zbog potrošnje na obnovu nakon prošlogodišnjeg potresa i tsunamija. U ostatku godine analitičari pak očekuju stagnaciju zbog slabe vanjske potražnje i jakog jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙